MILOŠ ŠEJN

Miloš Šejn rođen je 1947. g. u mjestu Jablonec nad Nisou, u Češkoj. Diplomirao je povijest umjetnosti i likovnu umjetnost na Filozofskom fakulteta Sveučilišta Charles u Pragu 1975. g., a doktorat iz filozofije obranio je 1976. Radio je kao sveučilišni profesor i direktor Odsjeka za intermedijalnu umjetnost na Likovnoj akademiji u Pragu. Šejn stvara u […]

Miloš Šejn rođen je 1947. g. u mjestu Jablonec nad Nisou, u Češkoj. Diplomirao je povijest umjetnosti i likovnu umjetnost na Filozofskom fakulteta Sveučilišta Charles u Pragu 1975. g., a doktorat iz filozofije obranio je 1976. Radio je kao sveučilišni profesor i direktor Odsjeka za intermedijalnu umjetnost na Likovnoj akademiji u Pragu.

Šejn stvara u područjima likovne umjetnosti, performansa i vizualne percepcije. Od početka šezdesetih godina 20. stoljeća slikao je, crtao, skupljao i opisivao svoja zapažanja prirode tijekom šetnji. Interes za odnos prirode i umjetnosti kontinuiran je u njegovu stvaralaštvu. Istražuje neposredne kreativne mogućnosti ekspresivnog jezika – u tekstu, likovnim pokretima, tjelesnim kretnjama, glasu i prostornoj ekspanziji – koje su temeljene na relacijama povijesnih humaniziranih krajolika i netaknute prirode. Živi i djeluje u Jičinu u Češkoj.