MARIJAN MOLNAR

Marijan Molnar rođen je 1951. u Reki, pokraj Koprivnice u Hrvatskoj. On je postkonceptualni umjetnik i jedan od aktera nove umjetničke prakse u Zagrebu. U stvaralaštvu prakticira umjetnički nomadizam koji s vremenom uključuje nove tehnologije te kombinira slikarstvo, instalaciju, video, ambijente, javne akcije, fotografiju, site-specific i  on-line instalacije. Nakon prebojavanja vlastitih slika crnom bojom poslije […]

Marijan Molnar rođen je 1951. u Reki, pokraj Koprivnice u Hrvatskoj. On je postkonceptualni umjetnik i jedan od aktera nove umjetničke prakse u Zagrebu. U stvaralaštvu prakticira umjetnički nomadizam koji s vremenom uključuje nove tehnologije te kombinira slikarstvo, instalaciju, video, ambijente, javne akcije, fotografiju, site-specific i  on-line instalacije. Nakon prebojavanja vlastitih slika crnom bojom poslije završetka Akademije, od 1977. do 1983. okupiraju ga filozofska značenja sustava elemenata: zemlje, vode, vatre i zraka, koje propituje akcijama „Zemlja i vatra“ i „Paljenje papira na snijegu“ iz 1977. godine. U to vrijeme bavi se i vezom kulture i prirode, primjerice, akcijom „Dnevni obrok umjetnika“. Zanimaju ga i područja granica, npr. papira i galerije („Okvir rada“, 1978.) ili granice tijela i prostora (performans „Tri odnosa tijelo/ambijent“, 1978.).

Bio je član neformalnog umjetničkog kolektiva koji je sredinom 70-ih i početkom 80-ih djelovao u Galeriji Podroom (kasnije i u Galeriji PM), u Mesničkoj 12 u Zagrebu. Godine 1979. započinje ciklus javnih akcija „Za demokratizaciju umjetnosti“ – izvodi akciju skupljanja potpisa za demokratizaciju umjetnosti na tadašnjem Trgu Republike u Zagrebu. U radovima kontinuirano propituje i teme odsutnosti, otvorenosti i zatvorenosti, indiferentnosti. Živi i radi u Zagrebu.