KOJI KAMOJI

Koji Kamoji rođen je 1935. u Tokiju. Preselio se u Poljsku 1959. preko školarine koju je dobio od poljskih vlasti. Slika, stvara instalacije i objekte, izvodi akcije i performanse. Njegove radovi često se sagledavaju kroz kontekst istočnoazijske filozofije i metafizike Zena i Mahaya škole budizma. Svoj rad koristi kao alat za intelektualno promišljanje i za […]

Koji Kamoji rođen je 1935. u Tokiju. Preselio se u Poljsku 1959. preko školarine koju je dobio od poljskih vlasti.

Slika, stvara instalacije i objekte, izvodi akcije i performanse. Njegove radovi često se sagledavaju kroz kontekst istočnoazijske filozofije i metafizike Zena i Mahaya škole budizma. Svoj rad koristi kao alat za intelektualno promišljanje i za njega, on ima duhovnu dimenziju. Jedna od tema njegovih radova jest praznina – povezivanje prostora i praznine. Koristi prirodne i nježne materijale – zrak, tlo, vodu, staklo, lagane metalne strukture, drvo, kamenje, užad, papir… Ovi materijali u potpunosti se uklapaju sa svojom duhovnim, metafizičkim i meditativnim aspektom.

„Voda“ je rad prvotno napravljen za magdeburški muzej. To je okoliš stvoren unutar 900 godina stare romaničke kripte, napravljen prema atmosferi, koristeći samo čašu vode. Tu je i „Na zidu hrama“ – serija iz 1960-ih koja je stvorena od šperploča dimenzija 100 x 70 cm, omotanih platnom, obojanim u bijelu boju, s rupama različitih veličina, okruglima, napravljenim dijetlom, a čiji su otvori djelomično premazani crnom bojom.
Od 1965. godine bio je aktivan sudionik i izlagač na izložbama u poljskim neformalnim izlagačkim prostorima poput galerije Krzysztofory, galerije Mona Lisa ili galerije Foksal.