2017

JUSUF HADŽIFEJZOVIĆ

Jusuf Hadžifejzović (Prijepolje, 1956.) bosanskohercegovački je konceptualni umjetnik. Studirao je na beogradskoj Akademiji likovnih umjetnosti, te u Düselldorfu završio postdiplomski studij na Državnoj akademiji umjetnosti u klasi Klausa Rinkea. Jedan je od osnivača projekta „Jugoslovenska dokumenta“ i sarajevskog bijenala moderne umjetnosti te Kolekcije Ars Aevi budućeg sarajevskog muzeja suvremene umjetnosti.

Bavi se performansom te analitičkim slikarstvom, stvara instalacije i „depografije“, pretvarajući svakodnevne predmete u umjetničke. Ističe se performans nastao 1994. godine na Cetinskom bijenalu, „Strah od pitke vode“, u kojemu je Hadžifejzović igrao pikado gađajući fotografiju svoje obitelji. Uslijedilo je prvo obiteljsko okupljanje nakon tri godine razdvojenosti tijekom rata. Kasnije je razvio i seriju performansa istoimenog naslova koji su se bavili tematikom kolektivne traume odvajanje i gubitka.

Autor je projekta Depo Kafe (IPC galerija i Galerija atentata) u sklopu Sarajevske zime 2005. Projekt je bio mjesto gdje je domaćin/umjetnik bio ujedno i vlasnik koji je ljudima prodavao piće u galeriji, a u sklopu galerije svoje radove predstavljali su mnogi mladi umjetnici. Hadžifejzović vodi galeriju suvremene umjetnosti “Charlama”, instituciju koja nastavlja tradiciju najveće prijeratne likovne izložbe u Sarajevu – „Jugoslovenska dokumenta“. Živi i radi u Antwerpenu i Sarajevu.