JÓZEF ROBAKOWSKI

Józef Robakowski rođen je 1939. u Poznańu u Poljskoj. Jedan je od najznačajnijih autora eksperimentalnih filmova, stvara fotografske serije, instalacije, crteže, objekte, konceptualne projekte. a uz to podučava i objavljuje tekstove o teoriji umjetnosti. Jedan je od osnivača umjetničkih kolektiva Oko (1960.), Zero-61 (1961. – 69.) i Krag (1965. – 67.). Od 1970. organizira „Workshop […]

Józef Robakowski rođen je 1939. u Poznańu u Poljskoj. Jedan je od najznačajnijih autora eksperimentalnih filmova, stvara fotografske serije, instalacije, crteže, objekte, konceptualne projekte. a uz to podučava i objavljuje tekstove o teoriji umjetnosti.

Jedan je od osnivača umjetničkih kolektiva Oko (1960.), Zero-61 (1961. – 69.) i Krag (1965. – 67.). Od 1970. organizira „Workshop of Film Form“ (Radionicu filmske forme) u Łódźu, a od 1978. vodi program galerije Exchange (hrv. razmjena). Ondje daje prostor za razmjenu umjetničkih mišljenja i izlaganje radova, sakupljajući filmove i dokumentaciju. Galerija je također bila kontakt ured međunarodnog umjetničkog pokreta INFERMENTAL.

Neki od njegovih važnijih video radova su Ide iz 1973., analitički video u kojem se on penje metalnim stubama. Tu je i Z mojego okna (S mojeg prozora) iz 1978. koji prati razvoj njegove okoline s gledišta prozora njegova stana. Intrigantan je i film Ryznek iz 1970., prvi film koji je Robakowski producirao s Radionicom filmske forme, u kojem je modificirao brzinu vrpce kako bi proizveo drugačiji pogled na stvarnost.

Napisao je brojne manifeste, poput „Ponovnog poziva za ‘čisti film’“ iz 1971., koji se podudara s filozofijom Radionice slobodne fome, u kojoj se fokus stavlja na staranje jednostavnijeg jezika filma s većom koncentracijom informacija u njemu, uklanjanje narativa i različitih književnih formi. Predavao je na na Fakultetu filma, televizije i kazališta u Łódźu.