JORRIT TORNQUIST

Jorrit Tornquist (1938, Graz) je umjetnik i teoretičar boja. Prvo je studirao biologiju, ali se zatim prebacio na arhitekturu. Počeo se baviti kiparstvom i slikanjem, a od 1959. usredotočio se na dubinsko proučavanje principa boja i učinaka boja. Godine 1967., s Richardom Kriescheom i Helgom Philipp, Tornquist je potpisao manifest o osnivanju “Gruppo Austria”. Kasnije […]

Jorrit Tornquist (1938, Graz) je umjetnik i teoretičar boja. Prvo je studirao biologiju, ali se zatim prebacio na arhitekturu. Počeo se baviti kiparstvom i slikanjem, a od 1959. usredotočio se na dubinsko proučavanje principa boja i učinaka boja.

Godine 1967., s Richardom Kriescheom i Helgom Philipp, Tornquist je potpisao manifest o osnivanju “Gruppo Austria”. Kasnije je bio dio Team Color Group (1972.), Color Center of Tokyo (1974.) i Surya grupe (1977.). Tornquist proučava boju iz znanstvenog i ekološkog pristupa, temeljenog na točnim eksperimentima s bojom, gustoćom i jasnoćom te analizom komplementarnih učinaka. On se ne usredotočuje samo na percepciju boje kao svjetlosti, već i na njezine funkcije u prirodi i njezin psihološki učinak na ljude.