2022

sudionik projekta

5. – 12. SRPNJA 2015.

JORRIT TORNQUIST

Jorrit Tornquist (Graz, 1938. – 2023., Cisano Bergamasco) bio je umjetnik i teoretičar boja. Prvo je studirao biologiju, ali se zatim prebacio na arhitekturu i počeo se baviti kiparstvom i slikanjem. Od 1959. usredotočio se na dubinsko proučavanje principa boja i učinaka boja.

Godine 1967., s Richardom Kriescheom i Helgom Philipp, Tornquist je potpisao manifest o osnivanju “Gruppo Austria”. Kasnije je bio dio Team Color Group (1972.), Color Center of Tokyo (1974.) i Surya grupe (1977.). Proučavao je boju sa znanstvenog i ekološkog gledišta, temeljenog na točnim eksperimentima s bojom, gustoćom i jasnoćom te analizom komplementarnih učinaka. Nije se koncentrirao samo na percepciju boje kao svjetlosti, već i na njezine funkcije u prirodi i njezin psihološki učinak na ljude.

BORAVAK NA PROJEKTU

RAD NA IZLOŽBI PROJEKTA

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.