2022

FRIEDER NAKE

Frieder Nake (Stuttgart, 1938.) matematičar je, informatičar i pionir računalne umjetnosti. Studirao je matematiku na Sveučilištu u Stuttgartu gdje je stekao diplomu i doktorat (teorija vjerojatnosti). Svoja prva djela izradio je 1963., a 1965. godine sudjelovao je na jednoj od prvih izložbi računalne umjetnosti u Galerie Wendelin Niedlich u Stuttgartu. Njegov rani rad bio je pod utjecajem koncepta informacijske estetike Maxa Bensea.

Nakeove glavne faze rada identificirane su skupinama programa pod nazivom compArt ER56 (1963. – 1965.), Walk-through-raster (1966.), Matrix multiplication (1967./1968.) i Generative aesthetics I (1968./1969.). Godine 1971. objavio je tekst pod naslovom Ne bi trebalo biti računalne umjetnosti u Biltenu Društva računalne umjetnosti, u kojem je izjavio da neće nastaviti proizvoditi računalnu umjetnost. Njegovi su razlozi uglavnom bili političkog podrijetla: nije vidio kako bi mogao aktivno pridonijeti računalnoj umjetnosti i istovremeno biti politički aktivist protiv kapitalizma.

Od 1972. Nake je profesor interaktivne računalne grafike na Odsjeku za računarstvo u Bremenu. Predavao je i bio gostujući profesor u Europi, Sjevernoj Americi, Južnoj Americi i Aziji. Godine 1999, sa Susanne Grabowski i Matthiasom Kraußom, pokrenuo je projekt compArt: a space for computer art (kasnije compArt: Center of Excellence Digital Art), veliku online bazu podataka posvećenu ranoj digitalnoj umjetnosti.