EWA PARTUM

Ewa Partum rođena je 1945. g. u mjestu Grodzisk Mazowiecki u središnjoj Poljskoj, u blizini Varšave. Pripada prvoj generaciji poljskih konceptualnih autora. U svom radu koristi se lingvističkim elementima zbog želje za otkrivanjem novog umjetničkog jezika.  Djelovanje u javnim prostorima započinje 1965. g., a takvu praksu – koja uključuje vizualnu (aktivnu) poeziju i performans – […]

Ewa Partum rođena je 1945. g. u mjestu Grodzisk Mazowiecki u središnjoj Poljskoj, u blizini Varšave. Pripada prvoj generaciji poljskih konceptualnih autora. U svom radu koristi se lingvističkim elementima zbog želje za otkrivanjem novog umjetničkog jezika. 

Djelovanje u javnim prostorima započinje 1965. g., a takvu praksu – koja uključuje vizualnu (aktivnu) poeziju i performans – nastavlja i u sedamdesetima. Godine 1972. otvorila je mail art galeriju “Galeria Adres.  Osim stvaranja u medijima vizualne poezije i performasa, analizira medije filma, fotografije i TV-a. Pionirka je na području feminisitčke umjetnosti, a njezina su djela u kolekcijama značajnih muzeja i galerija, uključujući Tate Modern u Londonu, Nacionalni muzej Reina Sofia u Madridu, Gerali Foundation u Beču, Muzej suvremene umjetnosti u Varšavi i Muzeju Sztuki u Lodzu. Od 1983. godine živi i radi u Berlinu.