BORIS BUDEN

Boris Buden rođen je 1958. u Garešnici. On je filozof, teoretičar kulture, publicist i prevoditelj. Doktorirao je teoriju kulture na Univerzitetu Humboldt u Berlinu. U pisanju se bavi pitanjima filozofije, politike, umjetničke kritike i kritike kulture. Redovito objavljuje članke u časopisima i publikacijama na njemačkome, engleskome i francuskom jeziku. Značajan doprinos hrvatskom prevoditeljstvu dao je […]

Boris Buden rođen je 1958. u Garešnici.

On je filozof, teoretičar kulture, publicist i prevoditelj. Doktorirao je teoriju kulture na Univerzitetu Humboldt u Berlinu. U pisanju se bavi pitanjima filozofije, politike, umjetničke kritike i kritike kulture. Redovito objavljuje članke u časopisima i publikacijama na njemačkome, engleskome i francuskom jeziku. Značajan doprinos hrvatskom prevoditeljstvu dao je prevođenjem djela Sigmunda Freuda s njemačkoga. Bio je urednik „Arkzina“, publikacije posvećene međunarodnoj književnosti, umjetnosti, pop kulturi i novim medijima. Osnivač je i glavni urednik izdavačke kuće Bastard Publishing Co., koja je 1998. prva objavila novo izdanje „Komunističkog manifesta“, uz predgovor Slavoja Žižeka.
Predaje na Fakultetu umjetnosti i dizajna na Sveučilištu Bauhaus u Weimaru. Napisao je zbirke eseja ”Barikade”, ”Kaptolski kolodvor”, ”Vavilonska jama” i ”Zona prelaska: o kraju postkomunizma”. Živi i radi u Berlinu.