BLUE NOSES

Blue Noses (Plavi nosovi) umjetnička je grupa koju čine umjetnici Vjačeslav Mizin (r. 1962., Novosibirsk) i Aleksandr Šaburov (r. 1965., Sverdlovsk) Od kraja osamdesetih i tijekom devedesetih njihove karijere odvijaju se samostalno. Blue Noses osnivaju 1999., uoči proslave Nove 2000. godine. Za neke od njihovih projekata dodatno su zaslužni i drugi umjetnici, poput Konstantina Skotnjikova, […]

Blue Noses (Plavi nosovi) umjetnička je grupa koju čine umjetnici Vjačeslav Mizin (r. 1962., Novosibirsk) i Aleksandr Šaburov (r. 1965., Sverdlovsk)

Od kraja osamdesetih i tijekom devedesetih njihove karijere odvijaju se samostalno. Blue Noses osnivaju 1999., uoči proslave Nove 2000. godine. Za neke od njihovih projekata dodatno su zaslužni i drugi umjetnici, poput Konstantina Skotnjikova, Dmitrija Bulnjigina, Maksima Zonova i Evgenija Ivanova. Sudjelovali su na brojnim izložbama u Rusiji i inozemstvu, uključujući i prva tri moskovska bijenala suvremene umjetnosti, kao i 50. i 51. venecijanski bijenale. Poznati su po svojim satiričnim i često provokativnim radovima, koji uključuju fotografije, videa i performanse koji parodiraju i kritiziraju rusko društvo, umjetnost, politiku i religiju.