SERGIJE GLUMAC

1903., Užgorod – 1964., Zagreb

RADOVI

Biografija

Ex Jugoslavija

1915-1946

Sergije Glumac bio je hrvatski likovni umjetnik, grafičar, pionir grafičkog dizajna i scenograf.

Nakon završetka nižih razreda srednje škole u Beču, Glumac se 1917. godine upisuje u pomorsku školu. Godine 1919. seli se s obitelji u Beograd, gdje nastavlja školovanje i usavršava slikarstvo u Umjetničko-zanatskoj školi pod mentorstvom Ljubomira Ivanovića. Seli se u Zagreb 1921. godine, gdje 1922. maturira. Iduće godine upisuje studij arhitekture u Berlinu. U međuvremenu, istražuje grafičke tehnike i razvija svoje vještine u bakropisu i linorezu.

Nakon povratka iz Berlina, 1924. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, na kojoj studira pod mentorstvom umjetnika kao što su Ferdinand Kovačević, Jerolim Kljaković, Vladimir Becić i Tomislav Krizman. Diplomirao je 1928. godine. Tijekom ovog razdoblja, boravio je i u Parizu, učivši kod slikara Andréa Lhotea.

Tijekom karijere, Glumac se bavio različitim vidovima likovnog stvaralaštva, uključujući grafiku, crteže, pastele i, rijeđe, slikanje uljanim bojama. Njegovi radovi često su obrađivali teme povezane sa suvremenim, urbanim i industrijskim motivima. U njegovim ranim radovima prisutni su utjecaji kubizma i ekspresionizma. Početkom 1930-ih, posebno se posvetio grafici, pomoću koje je stvarao djela s izražajnom konstrukcijom kompozicije i snažnim svjetlosnim kontrastima.

Nakon povratka u Zagreb, postao je jedan od osnivača i prvih članova Zavoda za proučavanje i produkciju reklama Imago, osnovanog 1928. godine. Zavod je imao ključnu ulogu u profesionalizaciji reklamne industrije u Hrvatskoj te je promicao stvaranje modernih i funkcionalnih reklama. Glumac je bio istaknuti suradnik Imaga, a njegov dizajn isticao se sažimanjem oblika, čvrstim plohama, inovativnim kadriranjem prikaza i učinkovitim spajanjem verbalne informacije s grafičkim rješenjima.

Uz umjetničko stvaralaštvo, Sergije Glumac bio je i scenograf zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) od 1930. do 1937. godine, gdje je radio na inscenacijama brojnih djela. Sudjelovao je u području komercijalne grafike i vizualnih komunikacija, surađujući na plakatima, čime je postigao značajne rezultate u profesionalizaciji reklamne industrije u Hrvatskoj.