RYSZARD WASKO

RADOVI

Biografija

Poljska

1968-1989

Ryszard Wasko je poljski umjetnik koji radi u medijima fotografije, filma, videa, instalacija, slikarstva i crteža. Bio je suosnivač Radionice filmske forme (Warsztat Formy Filmowej – WWF).

Studirao je na Fakultetu za kinematografiju i TV produkciju na Filmskoj školi u Łódźu. Waskov rad ranih 1970-ih fokusiran je na film i video, ali i instalacije – u kojima je kombinirao nekoliko medija, poput rada Nesreće (policijski zapisnik) (1971.), a zanimalo ga je i istraživanje promjenjivih gledišta i slijedova radnji (Akcija na oknu, 1976.). U kasnim 1970-ima počeo je kombinirati film i fotografiju s tradicionalnijim medijima, kao što je crtež – primjerice u radovima Hipotetička fotografija (1976.) i Hipotetički film (1978.). U kasnijim se godinama fokusirao na multimedijske instalacije, s naglaskom na osobnijim pričama i načinima na koje mediji oblikuju stvarnost.

Uz kreativni rad, Wasko je bio i istaknuti organizator umjetničkih događanja u Poljskoj. Godine 1979. utemeljio je Arhiv suvremene misli (polj. Archiwum Myśli Współczesnej) u Łódźu, u sklopu kojeg je organizirao susrete i umjetnička događanja.

Izgradnja u tijeku, događaj koji je organizirao 1981., okupio je gotovo 100 umjetnika iz cijelog svijeta te se smatra legendarnim događajem poljske neslužbene umjetničke scene (prerastao je u niz međunarodnih događaja koji su se održavali u različitim zemljama do 2000.). Pozvani umjetnici stvarali su radove na licu mjesta, uključujući Richarda Serru, Sola LeWitta, Briana O’Dohertyja, Dennisa Oppenheima, Lawrencea Weinera, Richarda Nonasa i druge.

umjetnički utjecaji

Na RYSZARD WASKO utjecali su:

WOJCIECH BRUSZEWSKI

Poljska

1968-1989