ROBERT REHFELDT

1931., Stargard – 1993., Berlin

RADOVI

Biografija

Njemačka

1968-1989

Robert Rehfeldt bio je njemački umjetnik poznat po svojoj uključenosti u mail art pokret.

Godine 1948. Rehfeldt se upisao na Sveučilište za umjetnost u zapadnom dijelu Berlina. Uspješno je završio studij 1953. godine i nakon toga započeo karijeru grafičara i ilustratora tiska. Tijekom 1950-ih Rehfeldt je bio dio grupe eksperimentalnih umjetnika koja je uključivala Inga Kirchnera, Hanfrieda Schulza i Dietera Tucholkea. Do 1963. etablirao se kao samostalni umjetnik, svrstavajući se uz eksperimentalnu umjetničku scenu u istočnom dijelu grada.

Jednom se prilikom Rehfeldt suočio s otkazivanjem ugovora za projekte u javnom sektoru zbog svoje izrade seta razglednica sa subverzivnom porukom “Sei Kunst in Getriebe” (“Neka umjetnost postavlja dnevni red”). Od 1961. nadalje organizirao je underground izložbe sa svojom širokom mrežom prijatelja i kontakata u eksperimentalnoj umjetničkoj zajednici Istočne Njemačke. Rehfeldt je proizveo opsežan opus grafičke umjetnosti, fotografije i Super 8 filmova. Godine 1971. angažiran je u međunarodnom pokretu Mail arta kroz suradnju s Klausom Grohom. Brzo je razvio međunarodnu mrežu koja obuhvaća istočnu i zapadnu Europu, Sjedinjene Države i Latinsku Ameriku. U tom je procesu postao ključna kontaktna točka za istočnonjemačke umjetnike koji traže veze sa širim globalnim svijetom umjetnosti. Uspostavio je odnose temeljene na dopisivanju s poznatim osobama kao što su Nam June Paik, Wolf Vostell, Robert Filliou, Horst Tress i Dick Higgins. Rehfeldtova supruga, Ruth Wolf-Rehfeldt, bila je poznata umjetnica mail arta najbolje znana po svojim radovima Typewritings.

Godine 1975. Robert Rehfeldt uputio je pozive umjetnicima diljem svijeta da stvaraju razglednice, što je dovelo do pokretanja prve izložbe mail arta u Njemačkoj Demokratskoj Republici. Godine 1978. pružio je nadahnuće i podršku za umjetničku izložbu u galeriji Arcade u istočnom Berlinu, a 1979. za izložbu u alternativnoj galeriji EP Jürgena Schweinebradena. Godine 1986. Rehfeldt je za tu godinu organizirao prvi skup Discrete International Mail-Art Congress.

Arhiva Mail Arta Ruth Wolf-Rehfeldt i Roberta Rehfeldta predstavlja dugoročni izložbeni i publicistički projekt koji predstavlja kompletnu arhivu radova Mail Arta koje su prikupila dva njemačka umjetnika od ranih 1970-ih do ranih 1990-ih. Ruth Wolf-Rehfeldt i Robert Rehfeldt pojavili su se kao utjecajne osobe unutar pokreta Mail Art u DDR-u, zalažući se za globalnu mrežu dopisivanja s kolegama umjetnicima.

umjetnički utjecaji

ROBERT REHFELDT utjecao je na:

RUTH WOLF-REHFELDT

Njemačka

1968-1989

Na ROBERT REHFELDT utjecali su:

RUTH WOLF-REHFELDT

Njemačka

1968-1989