PAOLO SCIRPA

1934., Sirakuza

Biografija

PAOLO SCIRPA

Italija

1946-1968

Paolo Scirpa je talijanski umjetnik čiji je rad od samih početaka bio je usmjeren na unutarnje istraživanje, izvan bilo kakvih restriktivnih kategorija.

Od 1970-ih godina, Scirpa je evoluirao od dvodimenzionalne ikonografije prema modularnosti objektivnog prostora, koji je uz pomoć svjetlosti i zrcala transformirao.

Umjetnika više zanima “idealna” svjetlost nego stvarna, ciljajući na prikaz beskonačnosti kroz upotrebu fluorescentnih cijevi i zrcala. Ova tehnika dovela je do stvaranja njegovih Ludoskopa, trodimenzionalnih djela koja pružaju percepciju fiktivnih dubina i svjetlosnih hiperprostora, gdje se briše granica između stvarnosti i iluzije. Tijekom godina, Scirpa je također stvorio velika djela koja kritiziraju konzumerizam, kao što je Megalopoli consumeristica iz 1972. godine, te instalacije i slike koje se mogu smatrati dvodimenzionalnim prikazima njegovih Ludoskopa. U 1980-ima, Scirpa je proširio svoj rad na dizajnerske teme, integrirajući svoje svjetlosne projekte u različite arhitektonske projekte i lokacije.