JOHN CAGE

RADOVI

Biografija

SAD

1946-1968

John Cage bio je američki umjetnik, filozof, glazbeni teoretičar i avangardni skladatelj klasične glazbe.

Rano obrazovanje Johna Cagea uključivalo je kratko razdoblje na koledžu Pomona i kasnije studije kod skladatelja klasične glazbe Arnolda Schoenberga na UCLA-i. Ova formativna iskustva dovela su ga do spoznaje i želje za drugačijom vrstom glazbe, koja je bila u suprotnosti s prevladavajućim trendovima njegova vremena. Njegovo putovanje u područje avangardne glazbe započelo je kada su on i njegov ansambl udaraljki nastupili u Muzeju moderne umjetnosti 1943. i istaknuli se svojom neobičnom izvedbom i korištenjem dosad neviđenih instrumenata (fonograf, školjke, vjetrobransko staklo…).

Nadahnut istočnjačkim filozofijama, posebice zen budizmom, Cage je prihvatio ideju da sve glazbene aktivnosti treba promatrati kao elemente jedinstvenog prirodnog procesa. Surađujući s umjetnicima poput Mercea Cunninghama i Roberta Rauschenberga na koledžu Black Mountain, istraživao je stvaranje zvuka za nastupe i korištenje slučajnih postupaka za izradu estetski ugodne glazbe. Marcel Duchamp snažno je utjecao na njegove ideje.

Cageovi kreativni eksperimenti proširili su se i na modificiranje konvencionalnih instrumenata, poput stavljanja predmeta između žica klavira prije sviranja. Jedno od njegovih revolucionarnih djela je 4’33” (1952.), gdje su ambijentalni zvukovi prostora izvedbe činili glazbu. Njegove inovativne suradnje s umjetnicima iz raznih disciplina, od glazbe i performansa do slikarstva i plesa, izazvale su tradicionalne granice i obogatili interdisciplinarnu umjetnost. U 1970-ima, inspiriran ličnostima poput Thoreaua i Joycea, Cage se upustio u područje pretvaranja književnih tekstova u glazbu. Autor je nekoliko knjiga, uključujući Silence: Lectures and Writings (1961.) i M: Writings ’67–’72 (1973.). Cageov utjecaj seže duboko i otvorio je put postmodernim umjetničkim istraživanjima koja su se pojavila kasnih 1960-ih, dovodeći u pitanje utvrđene definicije likovne umjetnosti i oblikujući daljnji tijek suvremene umjetnosti. Njegovo naslijeđe, kao pionira u avangardnoj glazbi i interdisciplinarnoj umjetnosti, opstaje i služi kao dokaz njegovih inovativnih doprinosa svijetu umjetnosti.

umjetnički utjecaji

JOHN CAGE utjecao je na:

MILAN ADAMČIAK

Ex Čehoslovačka

1968-1989

BEN PATTERSON

SAD

1946-1968

Na JOHN CAGE utjecali su:

FLUXUS

SAD

1946-1968