HERMANN NITSCH

1938., Beč – 2022., Mistelbach

RADOVI

Biografija

Austrija

1946-1968

Hermann Nitsch  bio je austrijski umjetnik i jedan od utemeljitelja bečkog akcionizma, poznat po svojim performansima i radovima koja koji nose obilježja rituala žrtvovanja.

Nitsch je studirao na Wiener Graphische Lehr-und Versuchanstalt. Ekspresionizam i religiozni figurativni motivi utjecali su na njegova rana djela, a početkom šezdesetih krenuo je prema enformelu.

Pedesetih godina Nitsch je pokrenuo seriju performansa Orgien Mysterien Theater, koji do danas imaju preko 100 izvedbi. Predstave uključuju motive ritualne žrtve, često uključujući golotinju, krv ili meso životinja. To je multisenzorno iskustvo, uključuje i glazbu, ples i više sudionika. Nitschova slikarska djela povezuju se s njegovim performansima, a uključuju umrljanu odjeću, zavoje, prskane boje itd. Također je skladatelj (simfonije, koncerti za orgulje) i scenograf. Većina Nitschovih djela izvan kategorije performansa su platna obojena krvavocrvenim nijansama (neka s dodanim komadima tkanina), stolove s ritualnim predmetima (medicinski alati, vjerski pribor, razne posude u kojima se nalaze tekućine), fotografije akcija, skice akcija i video-dokumentacija akcija.

Jedan je od utemeljitelja bečkog akcionizma, labavo povezane skupine umjetnika, uključujući Güntera Brusa, Otta Muehla i Rudolfa Schwarzkoglera. Bečki akcionisti bili su umjetnici koji se nisu libili sukoba, a pokret karakterizira nasilni, radikalni i eksplicitni oblik umjetnosti performansa. Bili su aktivni između 1960. i 1971. godine. Prva akcija koju su zajedno napravili zvala se Die Blutorgel i bila je izvedena 1962. u Beču. Nastavili su samostalno stvarati od početka 1970-ih nadalje.

Godine 1971. Nitsch je od Katoličke crkve nabavio dvorac Prinzendorf u Donjoj Austriji, gdje je izvodio svoje velike performanse i glazbena djela.

Projekti u kojima su izlagani radovi