BOEGEL & HOLTAPPELS

RADOVI

Biografija

Nizozemska

1968-1989

Boegel & Holtappels bio je nizozemski umjetnički duo koji su činili Kalus Boegel (1948., Mühlheim-Ruhr) i Heiner Holtappels (1951., Krefeld).

Put ove umjetničke skupine započeo je nezadovoljstvom konvencionalnim izražajnim sredstvima. Tražili su izravnu emocionalnu prezentaciju, zaobilazeći tipične medijske filtere. Počevši od 1975., njihovi su eksperimenti istraživali sile koje stoje iza emocionalnih izraza i potencijal da ih učine vidljivima.

U suradnji su se bavili oblicima govora i ulogom govora tijela u komunikaciji. Njihov rad često je odražavao osobitosti njihova kolektivnog ponašanja. Važna faza uključivala je izlaganje određenim položajima tijela i raspravu o emocijama koje su izazvali, naglašavajući neverbalne poruke u verbalnoj komunikaciji.

Njihov osebujni način tjelesnog izražavanja kroz ekstremne situacije doveo je u pitanje granicu između umjetničkog izražavanja i psihijatrije, s posebnim fokusom na ekspresivne položaje “šizofrenih katatoničara”. Kroz njihovu interakciju s psihijatrijskim stručnjacima i pacijentima, nastojali su razumjeti unutarnje procese tih pojedinaca.

Umjesto umjetničkog vrednovanja izraza duševnih bolesnika, cilj im je bio proniknuti u unutarnji svijet tih izraza. Ovo putovanje dovelo je do niza akcija i performansa koji su ovo istraživanje izraza rekontekstualizirali u njihov oblik samosvijesti.