ARNULF RAINER

RADOVI

Biografija

Austrija

1946-1968

Arnulf Rainer utemeljitelj je enformela u Austriji. Uglavnom je samouk (napustio je Akademiju primijenjenih umjetnosti u Beču i Akademiju likovnih umjetnosti u Beču prvog dana nastave zbog kreativnih razlika), a njegovi rani utjecaji potječu iz nadrealizma. S Ernstom Fuchsom, Arikom Brauerom i Josefom Miklom osnovao je Hundsgruppe 1950. Rainer je raskinuo s nadrealizmom i došao do svojih apstraktnih formi i enformela, koje je nazvao “mikrostrukturama” i “atomizacijama”.

Od sredine 1950-ih njegova su djela obilježena preslikavanjem, često crnom bojom, i maskiranjem ilustracija. Koristio bi fotografije ili ilustracije, slike drugih umjetnika, na kojima je gradio impasto. Slikao je zavezanih očiju (automatizam) ili prstima i nogama. Njegova povezanost s Bečkim akcionistima (čiji nije bio član) potječe od njegove upotrebe droga tijekom slikanja i body arta sredinom 1960-ih. Rainer je koristio fotografiju za izradu autoportreta u ekstremnim stanjima emocija (Farse lica), koje je zatim slikao ili preslikavao. Izrazi lica na fotografijama nisu bili tako izraženi kao što je Rainer želio. Kako bi postigao što bolju akcentuaciju, korigirao je fotografije pojedinih naglasaka koji su mu bili važni. Počevši od 1982. godine, Arnulf Rainer kreirao je seriju koja prikazuje nuklearno bombardiranje Hirošime i njegove posljedice na svim područjima. Od kasnih 1970-ih Rainer se suočava s temom smrti, koristeći motiv križa u svojim djelima, a kasnije stvarajući posmrtne maske značajnih pojedinaca.

Od 1981. do 1995. Rainer je bio profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču. Godine 1959. Rainer je s Fuchsom i Friedensreichom Hundertwasserom osnovao Pintorarium, akademiju za sva kreativna područja, koja je bila aktivna do 1969. Godine 2009. otvoren je Muzej Arnulfa Rainera u Frauenbadu u Badenu.

umjetnički utjecaji