Umjetnik na odmoru 2016


Organizatori: Valamar Riviera d.d., Institut za istraživanje avangarde, Kolekcija Marinko Sudac


Od 2012. godine, projekt "Umjetnik na odmoru" okuplja, dovodi i predstavlja javnosti brojne međunarodno poznate umjetnike čije stvaranje pripada nasljeđu povijesnih avangardi, kao i umjetnike koji nastavljaju s tim praksama radikalne umjetnosti i dalje razvijaju svoju estetiku. Tijekom ljetnih mjeseci, Poreč postaje mjesto ljetovanja internacionalnih umjetnika. U suradnji s tvrtkom Valamar Riviera d. d., Institutom za istraživanje avangarde i Kolekcijom Marinko Sudac umjetnici su pozvani provesti tjedan dana u ekskluzivnom hotelu i ljetuju na prekrasnom poluotoku Istri.

Peta godina projekta u Poreč dovodi umjetnike svjetskog značaja. Između ostalih, sudionici projekta bit će umjetnici Lev Nussberg (Rusija), Natalia LL (Poljska),  Katalin Ladik (Mađarska), Raša Todosijević (Srbija), István Nádler (Mađarska), Philip Corner (SAD).

{"list":{"10741 ":"fi8685","10742 ":"fi8684","10739 ":"fi8687","10738 ":"fi8688","10737 ":"fi8689","10745 ":"fi8681"},"css":["ig-ref","ig-ref-su","ig-ref-im","ig-gallery","ig-ref-grid"]}

Autor projekta je Marinko Sudac i projekt je stvoren kao nastavak aktivnosti Muzeja avangarde, Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac. Projekt nadopunjuje misiju Kolekcije i afirmira umjetnike u socijalnom, kulturnom i umjetničkom kontekstu.

Misija projekta "Umjetnik na odmoru" je prezentiranje raznih nasljeđa prve avangarde koja su se razvila u različitim zemljama i kontekstima. Pokretačka sila projekta je prezentiranje umjetnika javnosti u Hrvatskoj. Projektom se žele povezati sve aktivnosti koje spajaju povijesnu avangardu i prikazati je javnosti na neposredan način izvan institucionalnog okruženja.

Kao i svake godine, u sklopu projekta „Umjetnik na odmoru“ organizirat će se kraće, ekskluzivne izložbe kojima se publici žele predstaviti neki od najvažnijih europskih avangardnih umjetnika. U porečkoj galeriji Zuccato će tijekom lipnja biti održane dvije izložbe – izložba češkog umjetnika, kustosa i teoretičara Jiříja Valocha te izložba Andrzeja Lachowicza, jednog od najznačajnih umjetnika poljske neoavantgardne scene. Kustosica obje izložbe je Ivana Janković, kustosica u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb.

Nakon projekta u Muzeju suvremene umjetnosti Zagrebu održat će se velika izložba kojom će se zagrebačkoj publici predstaviti svi umjetnici i sudionici projekta kroz razgovore, intervjue i fotografije, a rad umjetnika prikazat će se uz njihovo umjetničko stvaralaštvo tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća.

Projekt financijski podupire Ministarstvo kulture Republike Hrvatska i Turistička zajednica Grada Poreča.

Od 2012. godine, projekt "Umjetnik na odmoru" okuplja, dovodi i predstavlja javnosti brojne međunarodno poznate umjetnike čije stvaranje pripada nasljeđu povijesnih avangardi,, kao i umjetnike koji nastavljaju s tim praksama radikalne umjetnosti i dalje razvijaju svoju estetiku.

Povezane vijesti