Željko Kipke: Grafike '77

Galerija Grafički Kolektiv, Beograd, Srbija, 2014.

kustos: Ješa Denegri

Izloženi umjetnici:

Željko Kipke

Povezane analitičkim konceptom i primarnim problemima medija grafike, ovih 30 radova u osam ciklusa nastalo je još 1977. godine. Danas, gotovo četiri desetljeća od njihovog nastanka, nikada u izglani u cjelini, ovi ciklusi ukazuju se ne samo kao dio jedne relativno daleke umetničke povijesti, nego i kao još uvijek vrlo svježe i reklo bi se trajno važeće karakteristike jezika i medija grafičke umjetnosti.

Kipke o osobinama ovih otisaka kaže : „Postupci s grafičkim papirom, metalnim ili kamenim podlogama te grafičkim bojama vrlo su blizu primarnim slikarskim postupcima, ali rezultat je isključivo u domenu grafičkog iskustva, više ili manje lišenog iluzionističkog učinka“.

Zagrepčanin Željko Kipke je višemedijski umetnik koji stvara u oblasti vizualne umjetnosti, filma, likovne i filmske kritike, književnosti. Tokom sedamdesetih godina posvećuje se primarnom i analitičkom slikarstvu, a od 1982. unosi ekspresivnost u svoja platna. U prvoj polovini osamdesetih godina snima kratke filmove u S8 formatu, kojima dokumentira vlastite akcije u javnim prostorima. Piše eseje i kritike o eksperimentalnom filmu i likovnoj praksi u dnevnim novinama i časopisima i snima kratke filmove. Ima devet objavljenih knjiga.