Vlado Martek: Retrospektiva 1973. – 2007.

Gliptoteka HAZU, Zagreb, Hrvatska, 2008.

Izloženi umjetnici:

Vlado Martek

Retrospektivna izložba postkonceptualnoga i multimedijalnoga umjetnika Vlade Marteka veliki je projekt, koji s više od 500 odabranih radova pruža iscrpan uvid u tri i pol desetljeća umjetnikova stvaralaštva.

Ovo je retrospektiva umjetnika koji je i pjesnik i likovni umjetnik, ili ni jedno od toga dvoga, a pripremana je gotovo tri i pol godine.

U prvoj galeriji Gliptoteke predstavljeni su ‘rani radovi’ Vlade Marteka, nastali od 1973. do ranih 80-ih godina 20. stoljeća, gdje je vidljiv Martekov minimalizam i stajalište da je poezija nemoguća u današnje vrijeme, zbog čega pak umjetnik izlazi u materijalizirani oblik poezije.

Na drugome katu Gliptoteke, su Martekova djela iz 80-tih i 90-tih godina 20. stoljeća, koja predstavljaju umjetnikov ‘ulazak’ u svijet metaforičnosti i alegoričnosti, dok su u trećoj galeriji radovi nastali od 90-tih godina do danas.

Vlado Martek istaknuo je, pak, da će posjetitelji na retrospektivi moći steći uvid u ‘slučaj Martek’, odnosno u život umjetnika u dva medija – poeziji i likovnosti.

Katalog izložbe

urednik: Zdenko Rus