Vlado Martek: Izložba s više naslova

Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, Hrvatska, 2019.

Kustosice: Alenka Gregorič, Ksenija Orelj
Dizajn postava: Ajdin Bašić
Suradnice: Kora Girin i Katerina Jovanović
U suradnji s MGML – Mestnom galerijom Ljubljana

Izloženi umjetnici:

Vlado Martek

Prva retrospektiva Vlade Marteka u Rijeci, Izložba s više naslova, predstavlja široki raspon medija, pristupa i tema kojima je zajednički umjetnikov eksperimentalni tretman jezika. Izložba rasvjetljava autorova polazišta u sedamdesetim godinama, istup na likovnu scenu nakon studija književnosti i filozofije i djelovanje u Grupi šestorice autora, budući oni ostaju karakteristični za Martekovo djelovanje u cjelini. Izložba s više naslova donosi radove od sedamdesetih godina do danas, zaokupljena poduhvatom širenja granica umjetničkog izraza, a shodno tome i načina prezentacije i posredovanja umjetnosti (izvedbena poezija, demontaža medija i prodor u javni prostor). Pritom je u fokusu Martekova dualna pozicija likovnog umjetnika i pjesnika koji se opsesivno prihvaća analize jezika i uloge umjetnosti.

S tristotinjak radova miješanih žanrova pratimo umjetnikov dvojaki odnos prema knjizi i pisanoj riječi, od fascinacije buntovnim potencijalom riječi do nelagode zbog knjige odložene na police, zatvorene u uski krug zaljubljenika. Slijedimo pisanu riječ izvedenu u prostor, bilo javni prostor, bilo prostor drugog medija – crtanje, slikanje ili kiparenje riječima. Martekovim jezičnim igrama, slikovnim rebusima i piktogramima, izložba približava one oblike komunikacije koji izazivaju komešanje nad društvenim regulama i podbunjivanje pred suhoparnom upotrebom jezika.

Izložba s više naslova zalazi u humor neobično spojenih simbola, onkraj zanatskih pravila i konvencionalnih pristupa materijalima. Prelijeva se iz medija u medij. Unosi nemir u klasične umjetničke forme. Bez obzira na razdoblje nastanka radova, izložbom se vodimo Martekovim heretičkim pristupom jezičnim konvencijama, poigravanjem s navodno ispravnim jezičnim artikulacijama. Kako kaže jedna od njegovih parola – Zaljubljen sam u državu, živio preljub.

📷: Damir Žižić

Otvorenje izložbe