"Umjetnik na odmoru 2022." by Valamar

Poreč, Hrvatska, 2022.

Autor projekta: Marinko Sudac
Organizacija projekta: Institut za istraživanje avangarde, Valamar Riviera d.d.

Umjetnici na projektu:

Autopsia, Naško Križnar, Lucia di Luciano, Frieder Nake, Giovanni Pizzo, Tristan Pranyko, Jorrit Tornquist

Izloženi umjetnici na izložbi unutar projekta:

Stano Filko

Umjetnik na odmoru godišnji je projekt koji je pokrenuo je Marinko Sudac i odvija se uz Institut za istraživanje avangarde i tvrtku Valamar Riviera d. d. Ove se godine obilježava deseta godina projekta na kojem je sudjelovalo preko 80 neoavangardnih umjetnika iz cijeloga svijeta.

Misija projekta je prezentiranje raznih nasljeđa avangarde kroz gostovanje svjetski priznatih neoavangardnih umjetnika, kao i umjetnika radikalnih praksi i onih koji u suvremenom kontekstu nastavljaju i razvijaju pojam radikalne umjetničke prakse.

Tijekom pandemijske 2020. godine organiziran je mrežni projekt Artists Respond kao odgovor na neviđenu globalnu situaciju. Svoj prilog za projekt, koji je obavljivan na društvenim mrežama, poslalo više od 50 umjetnika iz 20 svjetskih zemalja. Samo neka od važnih umjetničkih imena koja su sudjelovala su: Hermann Nitsch, Zhang Huan, Philip Corner, Santiago Sierra, Tehching Hsieh, itd.

Projekt se provodi u okviru programa ValamArt, jednog od devet krovnih programa društveno odgovornog poslovanja Valamara.

Samo neki od umjetnika koji će ove godine biti predstavljeni su: Autopsia, depersonalizirani umjetnički projekt aktivan od kasnih 1970-ih na području umjetnosti i glazbe; Jorrit Tornquist (Austrija/Italija), umjetnik poznat po svojem eksperimentiranju s bojama; zatim Lucia di Luciano i Giovanni Pizzo, umjetnici iz Rima koji su od 1960-ih stvarali „programiranu umjetnost“ (arte programmata). Također, bili su dijelom izložbe Nova tendencija 3 u Zagrebu 1965., a radovi di Luciano su predstavljeni unutar ovogodišnje glavne izložbe Venecijanskog bijenale Mlijeko snova.

Unutar projekta jest i izložba u Galeriji Zuccato. Ove će godine prvi puta u Hrvatskoj na samostalnoj izložbi biti predstavljeni radovi umjetnika Stana Filka (1937., Veľká Hradná – 2015., Bratislava), jednog od ključnih aktera slovačke neo-avangarde. Izloženi radovi dio su Kolekcije Marinko Sudac, a otvara se 7. srpnja 2022. g. Uz to, Institut za istraživanje avangarde ove je godine surađuje na 62. Annalu pod nazivom New Fundamental Tendencies koje obrađuje temu odnosa pionira kompjuterske umjetnosti i današnjih tehnologija.