“Umjetnik na odmoru 2017. / Valamar” projekt

Poreč, Hrvatska, 2017.

autor projekta: Marinko Sudac
organizacija: Kolekcija Marinko Sudac, Institut za istraživanje avangarde, Valamar Riviera d.d.

Umjetnici koji su bili dijelom projekta:

Ken Friedman, Miroslav Pavlović, Zoran Todorović, Nikola Džafo, Tanja Ostojić, Koji Kamoji, Józef Robakowski, Jusuf Hadžifejzović, Boris Buden

U Poreču je već 60 umjetnika provelo dio svoga ljeta i time su ostavili važan trag u kulturno-turističkoj ponudi Istre.

Ken Friedman (SAD / Švedska) je istaknuti član pokreta Fluxus te je autor i urednik nekih od najvažnijih publikacija o tom pokretu. Miroslav Pavlović (Srbija) stvara vizualne konkretne objekte – skulpture, instalacije, u kojima istražuje osnove elemente vizualnog jezika, eksperimentirajući s materijalima od kojih stvara radove. Zoran Todorović (Srbija) u svojim radovima izaziva ustaljene granice participacije, etičke i estetske standarde, a sudjelovao je i na 53. Venecijanskom bijenalu. Nikola Džafo (Srbija) djeluje putem performansa, akcija, objekata, instalacija, slika, umjetničkih intervencija i javno istupa za pitanja kulture. Tanja Ostojić (Srbija / Njemačka) je performerica, u svojem umjetničkom radu ispituje društvene konfiguracije, feminističku problematiku, ekonomiju i biopolitiku. Koji Kamoji (Japan / Poljska) je slikar, stvara instalacije i objekte, izvodi akcije performanse, i on svoj rad koristi kao alat za intelektualno promišljanje i za njega, on ima duhovnu dimenziju. Józef Robakowski (Poljska) jedan je od najznačajnijih autora eksperimentalnih filmova, stvara fotografske serije, instalacije, crteže, objekte, konceptualne projekte, a također podučava i objavljuje tekstova o teoriji umjetnosti. Jusuf Hadžifejzović (Bosna I Hercegovina) jedan je od osnivača projekta „Jugoslovenska dokumenta“ i sarajevskog bijenala moderne umjetnosti. Hadžifejzović se bavi performansom, stvara instalacije i „depografije“, također se bavi analitičkim slikarstvom. Boris Buden (Hrvatska) je filozof, teoretičar kulture, publicist i prevoditelj. U pisanju se bavi pitanjima filozofije, politike, umjetničke kritike i kritike kulture.

Ekskluzivna izložba ove je godine ponovno postavljena u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Poreč u Galeriji Zuccato, a prikazala je seriju radova „Slika“ umjetnika Radomira Damnjanovića Damnjana u kojima on preispituje slikarstvo kao medij. Nakon te izložbe, otvorena je i izložba Živka Grozdanića Gera – Alegorije. Grozdanićev umjetnički rad je provokativan. Instalacije poput onih “Meteorska kiša“ ili ”Made in China” su prema pisanju teoretičara Miška Šuvakovića, “pokazne i figurativne konstrukcije političkog narativa o intenzitetu javne i tajne, metafizičke i fetišističke, vjerske politike u tranzicijskom društvu”.

Uz umjetnike je u Poreču bio i Ješa Denegri, istaknuti povjesničar umjetnosti i profesor, kao i Sarah Wilson, predavačica na Courtould Institute of Art u Londonu te Zsuzsanna Feher iz Ludwig muzeja u Budimpešti. S umjetnicima se u sklopu projekta družio i Rastko Močnik, slovenski sociolog, teoretičar, prevoditelj.