The Legacy of the OHO Group. Marko Pogačnik and David Nez

Ras Al Kaimah Fine Arts Festival, Ras Al Kaimah, Ujedinjeni Arapski Emirati, 2023.

Organizator: Sheikh Saud bin Saqr Al Qasimi Foundation for Policy Research
Kustos: Marinko Sudac
Suradnja: Zaklada Marinko Sudac
11. izdanje RAKFAF-a predstavlja Ras Al Khaimah Tourism Development Authority (RAKTDA), uz podršku partnera uključujući Stevin Rock LLC, RAK Ports, RAK Economic Zone, Waldorf Astoria Ras Al Khaimah, VOX Cinemas, RAK Transportation Authority, RAK Hospitality Holding, Accenture Song i MonViso.

IZLOŽENI UMJETNICI:

David Nez, Marko Pogačnik

Portal mira Marka Pogačnika (Kranj, Slovenija, 1944.)
Instalacija kreirana za Ras Al Khaimah Fine Arts Festival 2023., Portal mira, predstavlja angažman Marka Pogačnika u filozofskom ispitivanju odnosa čovjeka i biosfere. Odabir stijena iz Ras Al Khaimaha, instalacija simbola mira za isticanje bogatih prirodnih resursa emirata u razgovoru s okolnom prirodom.
Ovu izložbu omogućio je Stevin Rock.
Bio: Marko Pogačnik rođen je 1944. u Kranju. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani. Početkom 1960-ih osniva grupu OHO, koja 1971. prerasta u Porodicu iz Šempasa – ruralnu umjetničku komunu. Marko Pogačnik bio je UNESCO-ov Umjetnik za mir od 2016. do 2022., ističući aktivnosti na području koje povezuju ljude i biosferu.

Zoologija odsutnosti Davida Neza (Massachusetts, SAD, 1949.)
Sadašnji rad Davida Neza fokusiran je na antropocen, geološku epohu koja datira od početka značajnog ljudskog utjecaja na Zemljinu geologiju i ekosustave. Sveobuhvatni narativ je opstanak nasuprot izumiranju, temeljen na našem krhkom odnosu s ekosferom. Nez predstavlja svoj rad sa svrhom podizanja javne svijesti o izumiranju životinjskih vrsta diljem svijeta na estetski i nekonfliktan način.
Bio: David Nez rođen je 1949. u Massachusettsu. Diplomirao je na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani. Grupi OHO pridružio se 1968. godine, u njezinoj drugoj fazi. U njegovim radovima prevladavaju instalacije i Land art, zatim foto projekti te kasnije konceptualni projekti vezani uz odnos vremena i prostora. Živi u Portlandu (SAD), gdje se bavi umjetničkom terapijom – korištenjem umjetnosti za psihoterapiju.

PRESS

Gulf News: UAE: Ras Al Khaimah Fine Arts Festival to ‘push boundaries’ on nature theme

Otvorenje izložbe