Rejestracje

Fundacja Profile, Varšava, Poljska, 2017.

organizacija: Bożena Czubak, Fundacja PROFILE
predavanje: Dorotea Fotivec

Izloženi umjetnici:

Naško Križnar, Marjan Ciglič

“Registracije” je trogodišnji program prezentacije filmova koji daje uvid u međunarodnu umjetničku avangardu. Ideja programa “Registracije” je pokazati javnosti filmove koji nisu uključeni u kategoriju filmova, već one koji prikazuju snimke akcija, događanja, koncerata, uličnih djela, kratkotrajnih izvedbi s granice likovne umjetnosti, kazališta i glazbe.

Prvo izdanje programa pokazat će aktivnosti avangardnog pokreta 60-ih i 70-ih godina iz Istočne i Zapadne Europe. Akcije izvedene na ulicama Nice, Beča i Ljubljane pokazuju praksu radikalnih umjetnika koji su tada bili na marginama službene cirkulacije umjetnosti, a sada su klasici umjetnosti 20. stoljeća. Ovogodišnje izdanje također pokazuje filmove o  alternativnoj glazbenoj scene i umjetničke i društvene manifestacije u Poljskoj 80-ih godina.

Program prati izložba fotografske dokumentacije.

OHO Group

15. – 18. 11. 2017.

Uvod: Dorotea Fotivec (Institut za istraživanje avangarde, Zagreb), 15. studenog

OHO grupa bila je aktivna 1966.-1971. Članovi su koristili razne medije, uključujući crtež, fotografiju, konkretnu i vizualnu poeziju, film, video, realizaciju događanja, ulične akcije, objavljivanje vlastitih publikacija. U početku su njihovi interesi bili povezani s filozofijom reizma i željom da nadilaze antropocentričnu viziju svijeta prema svijetu bez hijerarhije stvari. Podrivajući tradicionalnu podjelu između umjetnosti i života, članovi grupe htjeli su svoju umjetničku praksu staviti u svoj svakodnevni život. Odbacujući ideju umjetnika kao jedinstvene, kreativne ličnosti, ponudili su da prodaju, ponekad na ulici, proizvode poput kutijica s posebno dizajniranim naljepnicama. Sljedećih godina aktivnost grupe bila je povezana s različitim oblicima tada avangardne – konceptualne umjetnosti, body art, performance, land art, art povera, eksperimentalnog filma. Krajem šezdesetih godina, skupina je izvela niz izvedbenih umjetnosti u Ljubljani.

Pod programom „Registracije“ se prikazuje, među ostalima, film Naško Križnara Triglav, zapis o akciji iz 1968. U parku Zvezda u središtu Ljubljane, David Nez, Milenko Matanović i Drago Dellabernardina formirali su živopisnu skulpturu sa svojih tijela, predstavivši to kao novogodišnji dar stanovnicima Ljubljane. Trokutasta slika predstavlja referencu na slovenski nacionalni simbol i ime najviše planine u Sloveniji. Triglav, koji se smatra jednim od najslavnijih slovenskih avangardnih djela, bio je ironičan način kultiviranja nacionalnog ponosa. Godine 1971., odlazeći iz svijeta umjetnosti za život u skladu s prirodom, članovi grupe osnovali su zajednicu i smjestili se u selo Šempas, u dolini Vipave u Sloveniji.

Osnivači grupe bili su Marko Pogačnik, Iztor Geister, a zatim se pridružio grupi. Milenko Matanović, Andraž Šalamun, Tomaž Šalamun, David Nez, Matjaž Hanžek, Naško Križnar, Vojin Kovač pilić, Aleš Kermavner, Franci Zagoričnik.