Kassákizmus 1.

Petőfi Irodalmi Múzeum, Budimpešta, Mađarska, 2017.

kustosi: Edit Sasvári, Judit Galácz, Pál Szeredi Merse

Avangardni pokreti ranog dvadesetog stoljeća pobunili su se protiv tradicionalnih oblika i institucija umjetnosti. Njihov je program bio poricanje stare umjetnosti i traženje mogućnosti nove umjetnosti. Lajos Kassák i časopisi koje je uređivao bili su u središtu mađarskog avangardnog pokreta 1910-ih i 1920-ih. No Kassák na svoju zastavu nije prikačio niti jedan mišić iz međunarodnih struja. Vlastitu umjetnost razvija prvenstveno inspiriran karakterističnim obilježjima futurizma, ekspresionizma, dadaizma i konstruktivizma. Kassák je svojim časopisom MA stvorio vlastiti pokret i instituciju. Međutim, budući da nije dao ime vlastitom izmu, njegov se pokret poistovjećivao s njegovom osobom, ekscentričnim, dugokosim, ruskim “novim umjetnikom” u crnoj košulji pod imenom kasakizam. U 2017. Književni muzej Petőfi i njegove ustanove članice proslavit će 130. godišnjicu rođenja Lajosa Kassáka i 50. godišnjicu njegove smrti s tri izložbe koje pod glavnim naslovom Kassákizam predstavljaju doba izma s radom Lajosa Kassáka iz 1920-ih godina. u fokusu.

Izložba pod nazivom Nova umjetnost – Bečki MA u međunarodnim mrežama avangarde u Književnom muzeju Petőfi tematizira Kassákov časopis MA, koji je izlazio u Beču između 1920. i 1925. godine. Izložba prvenstveno ispituje kako su se Kassák i njegov pokret integrirali u međunarodne mreže avangarde nakon Prvog svjetskog rata te kako je sam Kassák postao jedan od oblikovatelja nove umjetnosti. Predstavlja te radikalne zaokrete, uzbuđeno

u najaktivnijem razdoblju antgarda, u prvoj polovici 1920-ih. U skladu s cjelokupnim umjetničkim promišljanjem časopisa MA, na izložbi će zajedno biti predstavljena književna i likovna djelatnost Kassáka i njegova kruga. Povijest Kassákove umjetnosti također uključuje njezinu recepciju: entuzijastično divljenje njezinih pristaša ili sarkastičnu kritiku njezinih protivnika, kao i antipatiju suvremene publike koja je bila nesklona modernoj umjetnosti protiv “besmislenih” pjesama i “bespredmetnih” slika.

IZLOŽENI RADOVI IZ KOLEKCIJE MARINKO SUDAC