Julius Koller U. F. O. – naut J. K.?

Art Market Budapest 2015, Budimpešta, Mađarska, 2015.

kustosica: Ivana Janković

Izloženi umjetnici:

Július Koller

Ove se godine Muzej Avangardne umjetnosti predstavlja s umjetnikom Július Kollerom (Piestany, 1939. — Bratislava, 2007.) koji zajedno sa Stanom Filkom i Rudolfom Sikorom pripada redu pionira čehoslovačke konceptualne umjetnosti i radikalnih protagonista  neoavangardne scene 60ih i 70ih godina 20. stoljeća za vrijeme političke represije u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Július Koller (Piestany, 1939. — Bratislava, 2007.)

Završio je Akademiju za likovnu umjetnost i dizajn u Bratislavi 1965. u slikarskoj klasi profesora Dezidera Millyja i Oresta Dubayja te Jána Želibskýog. Osim slikarstvom/anti-slikarstvom bavio se kiparstvom/anti-kiparstvom i anti-happeningom u duhu dade i Fluxusa te pedagoškim radom.

Od sredine 60-ih godina bavio se sakupljanjem predmeta od kulturnog značaja i kolektivne svijesti, članaka, knjiga o umjetnosti, o svemirskim istraživanjima, UFO-groznici, te o starim civilizacijama, kao i neprestanim dokumentiranjem fotografiranjem, izrezivanjem i klasificiranjem dokumenata i bilježaka o vlastitom životu. U tom razdoblju stvara seriju anti-slika i objekata kao kritičke poruke upućene “modernističkom kultu slike i objekta”.

Od 1967. bavio se pedagoškim radom i amaterskim slikarstvom, organizirao je tečajeve i programe po cijeloj Čehoslovačkoj. Amatersko slikarstvo za njega je predstavljalo samo još jedan oblik otpora spram mainstreama. Od 1970. nadalje nastaje premanentni fotografski ciklus U.F.O.-naut. S obzirom na njegove ne-tradicionalne i anti-akademijske aktivnosti (anti-happeninge, mail-art) 1972. izbacuju ga iz Društa umjetnosti. Od 70-ih do 80-ih aktivno sudjeluje u događajima i programima čehoslovačke neoavangardne underground scene u raznim alternativnim prostorima, no ponekad i u sklopu službenih programa javnih institucija. U suradnji s nekolicinom istomišljenika 1980. godine osniva fiktivnu Galeriju Ganek na najvišem vrhu Visokih Tatra usmjerenu na istraživanje kozmo-humanističke kulture. U 90-ima  osniva umjetničko društvo Nova ozbiljnost.

Izlagao je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Nakon donacije ostavštine umjetnika Slovačkoj Nacionalnoj Galeriji u Bratislavi, u istoj je galeriji 2010. godine posthumno organizirana retrospektivna izložba Július Koller Science-Fiction Retrospective.

Njegovi radovi nalaze se u nekim važnijim javnim i privatnim zbirkama i muzejima kao što su: Tate Modern Muzej,njujorški Muzej moderne umjetnosti, galerije u Bratislavi, Generali Fondacija,zbirka Kontakt Erste banke, te u mnogie drugie europske galerije i privatne zbirke.

📷: Adam Urban

Katalog izložbe

tekst: Ivana Janković