Лицом к будущему. Искусство Европы 1945–1968

Pushkin State Museum of Fine Arts, Moskva, Rusija

kustosi: Dr. Eckhart Gillen, Prof. Peter Weibel, Danila Bulatov

Muzej likovnih umjetnosti Puškin u suradnji s BOZAR centrom za likovnu umjetnost (Bruxelles), ZKM|Centar za umjetnost i medije Karlsruhe, ROSIZO državnim muzejom i izložbenim centrom predstavljaju izložbu Facing the Future: Art in Europe 1945–1968. Ovaj projekt jedinstvenih razmjera traje već dvije godine i predstavljen je publici u Bruxellesu i Karlsruheu. Unatoč izmjena u postavu između izložaba, glavni koncept ostaje jednak: daje pregleda poslijeratne umjetnosti i kulture Istočne i Zapadne Europe kao cjeloviti umjetnički krajolik koje su stvorili umjetnici različitih zemalja, neovisno o njihovom političkom opredjeljenju.

Izložba pokriva razdoblje gotovo 25 godina – razdoblje najvećih ratnih previranja toga stoljeća, novih prijetnji visoko destruktivnih oružja i lokalnih ratova koji su lako mogli prerasti u globalne. Razdoblje je to sudara „hladnog rata“ koji je razdvojio ljude sa svojom „željeznom zavjesom“ i zidovima koji su, do kraja 1960., odvajali generacije „otaca“ i „sinova“, čija su međusobna etička očekivanja ponekad postavljana previsoko.

Pet dijelova izložbenog postava uključuju fotografije, skulpture, instalacije, mobile, performanse dokumentirane na videu i fotografijama, plakate i druge materijale koji gledateljima pomažu ući u ovaj povijesni kontekst.