Đuro Seder – retrospektiva, 1953. – 2015.

Moderna Galerija, Zagreb, Hrvatska, 2015.

Kustos: Željko Mariuš

Izloženi umjetnici:

Đuro Seder

Izložba slikara, po sebi i u sebi, Đure Sedera (Zagreb, 1927) u Modernoj galeriji zamišljena je kao prva cjelovita retrospektiva jednog od najvažnijih hrvatskih slikara moderne, postmoderne i suvremene umjetnosti.

Svjedok hrvatske povijesti umjetnosti od pedesetih godina dvadesetog stoljeća do danas i u respektabilnoj mudroj dobi još je stvaralački aktivan.
Izložba je zamišljena kao intimna ispovjedna forma umjetnika u svim razdobljima njegova djelovanja, ali i svjedočanstvo sublimiranoga duha epohe na uzorku više od stotinu i pedeset djela, ulja na platnu, radova na papiru i grafika, nastalih između 1953. i 2015.
Bit će izložene umjetnikove slike nastale odmah po završetku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1951. (Antun Mezdjić, specijalka – Marino Tartaglia), kao i antologijski radovi iz vremena autorova djelovanja u pretkonceptualnoj  underground grupi Gorgona (1959–1966); od nemogućnosti do mogućnosti slike i Nove slike (1981), manje poznatih lucidnih magritovskih slika, rijetko viđenih crteža sederovske geometrije, kao i Sederovih osobnih razgovora s Bogom – odnosa pojedinca prema nečemu što on živi, stvara i osjeća kao božansko – koji određuju duhovno i umjetničko zrenje autora sve do sederovskog ekspresionizma začeta devedesetih godina dvadesetog stoljeća, kao i autoironičnih i zdravo-humornih, ponekad i radosnih autoportreta starog divljeg (od 2007) te posve novih slika.
Sublimirana u respektabilnom stilskom i tipološkom rasponu, povijest slikara Đure Sedera i povijest njegova djela postaje dio povijesti duha jedne kulture, s mnoštvom vizualnih kataliziranih znakova koji korijenje imaju u crnim slikama i njihovim izvedenicama, stablo u varijacijama ponekad zagonetna ludizma, slikama o čovjeku, panteizmu i ljepoti prirode, angažiranoga i u brojnima varijacijama ostvarenoga neoekspresionističkoga, totalnoga slikarstva, a krošnju u Suncu i Bogu.

Uz radove iz fundusa Moderne galerije, za ovu prigodu tu su radovi posuđeni iz Sederova atelijera, kao i iz mnogih hrvatskih muzeja i galerija te privatnih zbirki.

Inovativan likovni postav izložbe uključuje projekcije filmova o umjetniku, a dodatni program uz izložbu i niz muzejsko-pedagoških događanja, vodstva i radionice za djecu i mlade te predavanja o pojedinim segmentima slikarova opusa uz vrsne goste predavače.

Katalog izložbe