Collecting Eastern-European Art

FM Centro per l’Arte Contemporanea, Milano, Italija, 2016.

Razgovor je bio posvećen temi ponovnog otkrivanja pokreta i umjetika koji još uvijek nemaju dovoljan značaj, i daje prikaz razvoja tržišta umjetninama u ovim zemljama

Sudionici:

  • Solene Guillier, ravnateljica GB Agency, Paris
  • Lorenzo Paini, kolekcionar and i ko-kustos izložbe “Non-Aligned Modernity”
  • Marco Scotini, ravnatelj of FM Centre for Contemporary Art
  • Rainald Schumacher, Kustos Deutsche Telekom kolekcije

Marco Scotini, kustos izložbe i ravnatelj centra, dao je pregled prošlosti recepcije avangardnog pokreta na prostoru bivše Jugoslavije i Istočne Europe putem najvažnijih izložbi i publikacije stvorenih s ove strane Zida. Nadalje, Scotini je govori o prisutnosti tih umjetnika u talijanskim kolekcijama.

Ko-kustos i kolekcionar Lorenzo Paini prenio je svoje iskustvo kao člana REEAC – Odbora za rusku i istočnoeuropsku umjetnost pri muzeju Tate Modern u Londonu. Dva inozemna govornika pričala su o međunarodnoj recepciji ovih pokreta – galeriskinja Solene Guillier, su-osnivačica gb agency galerije u Parizu, govorila je o svom iskustvu u Francuskoj i šire, a kustos Rainald Schumacher pričao je o aktivnostima u umjetnosti u Detsche Telekomu, čija se korporativna kolekcija fokusira na suvremenu umjetnost Istočne i Jugoistočne Europe.