Boris Demur. Analytical Works | predstavljanje na Art Photo Budapest

Millenáris park, Budimpešta, Mađarska / virtualno, 2020.

Direktor sajma: Attila Ledényi

Izloženi umjetnici:

Boris Demur

Boris Demur jedan je od osnivača Grupe šestorice autora s kojima je stvarao „izložbe-akcije”. Na početku karijere započeo je u području konceptualne umjetnosti, a kasnije se usredotočio na primarno slikarstvo. Radio je u slikarstvu, kiparstvu, kolažu, fotografiji, performansu, javnoj akciji, videu i instalaciji.

Grupa šestorice autora jedan od značajnih fenomena konceptualne umjetnosti 1970-ih u bivšoj Jugoslaviji (Mladen Stilinović, Sven Stilinović, Vlado Martek, Željko Jerman, Boris Demur, Fedor Vučemilović). Članovi grupe izrazili su svoje različite konceptualne prakse kroz tzv. “Izložbe-akcije”, nastale smještanjem umjetničkih djela, akcija i performansa u javni prostor – na trgove, ulice, javna kupalištia. Drugi oblik zajedničkog rada grupe bio je časopis “Maj 75” (1978-1981).

Rad Borisa Demura (Zagreb, 1951. – 2014.) pokazuje disciplinu i racionalno odlučivanje o slikarskim postupcima i izvršenju. Brojne bilješke i čitave bilježnice bilježe njegovu potpunu usredotočenost na postupak. Na svojim je primarnim slikama ispitivao samu prirodu slikarstva. Njegova skulptura prati njegovo slikarstvo – nosi jednak primat, procesualnost, analitičnost. Fotografija postaje skulptura, s istim fizičkim, materijalnim, procesnim obilježjima – skulptura u mediju fotografije.