Art for Sale – Kako ući u svijet suvremene umjetnosti

Umetnosna galerija Maribor, u suradnju s Centrom za kretivnost pri Muzeju arhitekture i dizajna, Maribor, Slovenija, 2019.

Program diskusija sa stručnjacima na temu „Kako ući u svijet suvremene umjetnosti“ je prvo događanje u Sloveniji koje spaja regionalne sudionike s područja kolekcionarstva, prodaje i promocije suvremene likovne umjetnosti na jednom mjestu.

Diskusije se bave stvaranjem privatnih kolekcija, prodajom i kupnjom radova na međunarodnim sajmovima i drugim mjestima, postavljanje i upravljanje privatnim galerijama i festivalima, i načine komunikacije s različitim profilima publike o suvremenoj umjetnosti.

Panel-diskusije okupile su kolekcionare, mlade i već etablirane vlasnike galerija, direktore umjetničkih sajmova i festivala, kritičare i posebne komunikologe iz lokalnog i šireg kruga u živi dijalog s publikom. Unutar tri diskusije koje pokrivaju kupnju, prodaju i priče, sudionicu su predstavili svoj osobni i profesionalni put na tržištu umjetnina, ciljeve i inspiraciju, priče o pravilima, klopkama i prilikama unutar ove posebne branše. Pane-diskusije moderirala je Simona Vidmar iz Umetnstne galerije Maribor.

Pannel | Kako: skupljati suvremenu umjetnost?
Johanna Chromik, umjetnička direktorica sajma Viennacontemporary, Beč
Dorotea Fotivec, Kolekcija Marinko Sudac i Institut za istraživanje avangarde
Vasa Perović, arhitekt i kolekcionar, VJP Collection of Contemporary Art and Design, Ljubljana

PRESS

Outsider: Umetnost na trgu
Vecer.com: O poteh na trgu umetnosti
RTV SLO: Umetnost na prodaj – od nakupa, prodaje do zgodbe