Aleksandar Srnec – Prisutna odsutnost

Galerija starih i novih majstora, Varaždin, Hrvatska, 2008.

kustos: Ješa Denegri

Izloženi umjetnici:

Aleksandar Srnec

Ovo je kritički odabir najboljih umjetnikovih djela, koja su bila samo djelomično viđena na njegovim samostalnim (19) i grupnim (151) izložbama.

U povijesnom kontekstu njegova umjetnost živi unutar EXAT-a, zatim u krugu NOVIH TENDENCIJA, i tu se Srnec po svojoj umjetničkoj naravi pokazuje kao intuitivan vječiti eksperimentator.

Retrospektivna izložba koju koncepcijski promišlja njegov obožavatelj i sakupljač Marinko Sudac i uvaženi stručnjak Ješa Denegri pokazat će veličinu Srnecove umjetnosti. Vještinu umjetničkog promišljanja forma, koja u lepezi različitog materijala i tehničkih postupaka struji kroz niz njegovih objekata i ambijenata pod zajedničkim nazivom LUMINOPLASTIKA doživjet ćete u susretu s njegovim djelom na ovoj izložbi.

Prvi Srnecov „MOBIL“ nastao je 1964. g. zahvaljujući umjetnikovoj invenciji koja plijeni svojom jednostavnošću materijala i postupaka i kao što autor teksta o njegovom djelu J. Denegri kaže: „manje je više, on je čovjek iskoraka, koji se nikada nije prilagodio većinskom institucionalnom organiziranju, odabrao je i izborio se za nezavisnu poziciju umjetnika koji sve vrijeme opstaje u statusu samostalnog autora slobodne profesije, iako je vrsta umjetnosti kojom se bavio znala zahtijevati znatna materijalna ulaganja i odricanja.“

Ova izložba priča je o čovjeku kojeg je do umjetnosti sigurnim putem vodila sloboda, eksperiment, istraživanje i veliko ljudsko poštenje.

IZLOŽENI RADOVI IZ KOLEKCIJE MARINKO SUDAC

Otvorenje izložbe