OTVORENJE IZLOŽBE | Stano Filko. Kolekcija Marinko Sudac

{"list":{"17265 ":"fi12210"},"css":["ig-ref","ig-ref-su","ig-ref-im","ig-gallery","ig-ref-list"]}

Stano Filko (1937., Veľká Hradná – 2015., Bratislava) jedna je od ključnih osoba slovačke neo-avangarde. U sklopu projekta „Umjetnik na odmoru 2022.“ by Valamar, umjetnik će po prvi puta biti predstavljen u Hrvatskoj na samostalnoj izložbi.

Stano Filko je unutar bivše Čehoslovačke jedan od pionira prostornih instalacija, asemblaža, kolaža, hepeninga, a njegov širok rad uključuje konceptualnu umjetnost, land art i druge tada suvremene izraze. Iskustvo dvije kliničke smrti (pad u rudniku te elektro-šok) izrazito je utjecalo na njegovo umjetničko stvaranje. Svoj je opus postavio u detaljni i razrađeni simbolički sustav ideja temeljen na bojama, čakrama i ontološkim pojmovima. Ovaj je sustav ujedno i glavni kôd za razumijevanje njegovih djela. Njegovi radovi mogu se podijeliti unutar pet dimenzija i 12 čakri. Crvena boja predstavlja biološki prostor, radove povezane s biologijom i erotikom (Venera/Šeherezada) i radovima poput prostornih instalacija iz serije Univerzalno okruženje. Zelena boja predstavlja društveno-politički prostor i radove iz Happsoc serije. Bijela boja predstavlja ontološki prostor i predstavljaju je radovi iz serije Bijeli prostor. Plava boja predstavlja kozmički prostor gdje progovara o svemiru, utopijskom i fizičkom odmaku od zemaljske stvarnosti, svemirskoj utrci SSSR-a i SAD-a i slijetanju na Mjesec. Indigo/crni prostor obilježava subjekt, ego, on je središte njegova sustava.

S teoretičarkom umjetnosti Zitom Kostrovom i umjetnikom Alexom Mlynárčikom 1965. g. stvara HAPPSOC manifest (eng. happy socialism, sretan socijalizam) putem kojeg stvarnost postavljaju kao umjetničko djelo – cijela Bratislava i proslava praznika Prvog maja 1965. proglašena je hepeningom.

Krajem 60-ih njegov se interes okrenuo transcendentalnoj filozofiji i kozmologiji. Serija fotografija pod nazivom Transcendencija obuhvaća evoluciju teorijskog i praktičnog koncepta Bijelog prostora u bijelom prostoru koji je razvio zajedno s Milošem Lakyem i Janom Zavarskim. U Transcendenciji, Filko je intervenirao na crno-bijelim ili zlatno toniranim fotografijama izrezujući glave osoba u obliku kruga ili kvadrata, ili ih pokrivajući, prebojavajući ih bijelom temperama.

Emigrirao je u Zapadnu Njemačku 1981., a 1982. u Sjedinjene Američke Države. U Bratislavu se vratio 1990. godine.

Izabrani radovi iz Kolekcije Marinko Sudac pokazat će presjek raznolikih faza stvaranja i sustava Stana Filka uključujući antologijske serije radova poput Happsoc, Transcendencija, Bijeli prostor u bijelom prostoru, Karte, Rakete i dr. u medijima prostornih instalacija, objekata, konceptualnih radova, kolaža i fotografije.

Stano Filko (1937., Veľká Hradná – 2015., Bratislava) jedna je od ključnih osoba slovačke neo-avangarde. U sklopu projekta „Umjetnik na odmoru 2022.“ by Valamar, umjetnik će po prvi puta biti predstavljen u Hrvatskoj na samostalnoj izložbi. [...]

Povezane vijesti