LUCIA DI LUCIANO | "Umjetnik na odmoru 2022." by Valamar

Lucia di Luciano (r. 1933., Sirakuza) pohađala je Akademiju likovnih umjetnosti i bila članicom L'Associazione Artistica Internazionale u Rimu. Prvu samostalnu izložbu imala je 1965. u Galeriji Numero u Rimu.

Di Luciano i Pizzo upoznali su se 1956. na Akademiji likovnih umjetnosti u Rimu i vjenčali se 1959. g. Zajedno su u Rimu bili članovima Gruppo 63 (1963.), koja je uz njih uključivala još jedan umjetnički par – Liu Drei i Francesca Guerrierija. Grupu je obilježavalo umjetničko istraživanje temeljeno na logičko matematičkim principima koje ultimativno stremi objedinjavanju umjetnosti, arhitekture i industrijskog dizajna. Grupa je zajednički izlagala u Rimu, Firenci i Livornu, a prestaje djelovati u rujnu 1963. g. Odmah potom di Luciano i Pizzo osnovali su grupu Operativo R (1963. – 1968.) u kojoj su i Franco di Vito i Carlo Carchietti. Grupa stvara naglašenom rigidnosti kojom slijede precizne teoretske principe znanstveno-logičkog područja. Lucia di Luciano i Giovanni Pizzo bili su dio pokreta programirane umjetnosti (arte programmata), a o njihovim radovima pisali su neki od najistaknutijih likovnih kritičara tog vremena kao što su Giulio Carlo Argan, Umbro Appolonio, Lea Vergine, Palma Bucarelli, Giancarlo Politi i drugi. 

Lucia di Luciano i Giovanni Pizzo sudjelovali su na izložbi Nova tendencija 3 u Zagrebu 1965. godine.

Lucia di Luciano (r. 1933., Sirakuza) pohađala je Akademiju likovnih umjetnosti i bila članicom L'Associazione Artistica Internazionale u Rimu. Prvu samostalnu izložbu imala je 1965. u Galeriji Numero u Rimu. Di Luciano i Pizzo upoznali su se 1956. na Akademiji likovnih umjetnosti u Rimu i vjenčali se 1959. g. Zajedno su u Rimu bili članovima […]

Povezane vijesti