"ARTISTS RESPOND" PROJEKT: SMILJA JANKOVIĆ & ADELA JUŠIĆ (Bosna i Hercegovina)

{"list":{"16104 ":"fi11471"},"css":["ig-ref","ig-ref-su","ig-ref-im","ig-gallery","ig-ref-list"]}

Adela Jušić (rođ. 1982., Sarajevo) svoj rad karakterizira kao izuzetno osoban, prožet vlastitim iskustvima, sjećanjima i politikom koja proizlazi iz feminističkog diskursa i materijalizira se u različitim medijima. Njezin primarni medij je video. Njezina je umjetnost ukorijenjena u osobnim iskustvima (uključujući temu rata u Bosni, položaj žene u ratu, kulturnu tradiciju itd.). Jedna je od članica i osnivačica udruge CRVENA za kulturu i umjetnost.

Smilja Janković (rođ. Sarajevo) je studirala, živjela i radila u Poljskoj, Turskoj, Južnoj Koreji, Izraelu, SAD-u, Kostariki i Novom Zelandu, a na kraju se vratila u BiH, gdje planira ostati. Trenutno je doktorand mirovnih studija na Sveučilištu Otago na Novom Zelandu, a u Banjoj Luci predaje djeci i odraslima i radi kao istraživač Muzeja ratnog djetinjstva.

Smilja i Adela pošalju nam za projekt Rad u tijeku: "Približavajći se crnoj rupi, prostor-vrijem počinje se deformirati. Prema crnoj rupi ima više puteva no što ima onih koji se od nje odmiču. Unutar horizonta događaja svi putevi približavaju česticu središtu crne rupe. Čestica više ne može pobjeći. 

Rad je pokrenut iznenadnom pojavom rupe u tlu središnjeg sarajevskog parka i medijskom reprezentacijom istog. Zastrašujući iznos od 35 000 eura utrošen je za zatvaranje ove crne rupe, primjera korumpiranog državnog sustava Bosne i Hercegovine, gdje većina ljudi živi na rubu siromaštva, ali i globalne korupcije. Umjetnička akcija koristila je novac za plaćanje radnika na crnom tržištu koji su se našli u još lošijoj ekonomskoj situaciji zbog pandemije virusa COVID.

Akcija je izvedena zadnji dan prije nego što je policijski sat zakonski nametnut u Bosni i Hercegovini i nastavlja se kroz razdoblje pandemije. Stvara se narativ za video putem istraživanja, prikupljanja informacija i intervjua, razgovora s radnicima na crnom tržištu i ostalim radnicima u poslovnoj neizvjesnosti ili onima koji izgubili su posao zbog pandemije i općeg neznanja, korupcije i iskorištavanja ekonomskog sustava. "

Sarajevo, 27.06.2020


Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac pokrenuli su projekt Artists Respond. Osvrćući se na trenutačnu globalnu pandemiju, cilj projekta je virtualno predstaviti misli i stavove umjetnika neoavangardne umjetnosti, njihovu energiju i poruku koju imaju za sadašnji trenutak. Ovo je trenutak u kojem je svijet kakav znamo na čekanju i trenutak u kojem trebamo optimizam i solidarnost više nego ikad prije. Želimo da javnost primi kreativnu energiju ovih umjetnika – umjetnika koji su spremni ukazati na stanje stvari, koji su spremni reagirati umjetnošću i kreativnošću, kao što su to činili u svim teškim vremenima u prošlosti.


Adela Jušić bila je sudionica našeg projekta našeg projekta Umjetnik na odmoru 2018. godine. Projekt organizira Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac, s tvrtkom Valamar Riviera d.d. u čijim objektima umjetnici borave u Poreču.

Pogledajte više: Umjetnik na odmoru

Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac pokrenuli su projekt Artists Respond. Osvrćući se na trenutačnu globalnu pandemiju, cilj projekta je virtualno predstaviti misli i stavove umjetnika neoavangardne umjetnosti, njihovu energiju i poruku koju imaju za sadašnji trenutak. [...]

Povezane vijesti