"ARTISTS RESPOND" PROJEKT: SÁNDOR PINCZEHELYI (Mađarska)

{"list":{"15502 ":"fi11171"},"css":["ig-ref","ig-ref-su","ig-ref-im","ig-gallery","ig-ref-list"]}

Sándor Pinczehelyi (rođ. 1946., Szigetvár) bio je dio umjetničke grupe Pečuška radionica u ranim 70-ima. Izrađuje analitičke i konceptualne radove i land art projekte. Koristi sustav političkih i povijesnih amblema, postavljajući svoja umjetnička djela kao osobnu, društveno određenu individualnu mitologiju. Pinczehelyijeva djela često imaju motive zvijezde, čekića, srpa i granitnog kaldrma, kao i mađarsku trobojnicu.

Sándor Pinczehelyi javlja nam se sa svojim prilogom za projekt iz grada Erzsébeta gdje u dobrovoljnoj izolaciji čeka kraj pandemije, s nadom u njezin brz prolazak. Uz to, šalje nam najvažniju poruku uz koju će zaista ova situacija brže proći: OSTANI DOMA!


Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac pokrenuli su projekt Artists Respond. Osvrćući se na trenutačnu globalnu pandemiju, cilj projekta je virtualno predstaviti misli i stavove umjetnika neoavangardne umjetnosti, njihovu energiju i poruku koju imaju za sadašnji trenutak. Ovo je trenutak u kojem je svijet kakav znamo na čekanju i trenutak u kojem trebamo optimizam i solidarnost više nego ikad prije. Želimo da javnost primi kreativnu energiju ovih umjetnika – umjetnika koji su spremni ukazati na stanje stvari, koji su spremni reagirati umjetnošću i kreativnošću, kao što su to činili u svim teškim vremenima u prošlosti.


Sándor Pinczehelyi bio je sudionik našeg projekta Umjetnik na odmoru 2012. i 2019. godine. Projekt organizira Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac, s tvrtkom Valamar Riviera d.d. u čijim objektima umjetnici borave u Poreču.

Pogledajte više: Umjetnik na odmoru

Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac pokrenuli su projekt Artists Respond. Osvrćući se na trenutačnu globalnu pandemiju, cilj projekta je virtualno predstaviti misli i stavove umjetnika neoavangardne umjetnosti, njihovu energiju i poruku koju imaju za sadašnji trenutak. [...]

Povezane vijesti