"ARTISTS RESPOND" PROJEKT: REENA KALLAT (India)

{"list":{"16108 ":"fi11473"},"css":["ig-ref","ig-ref-im","ig-gallery","ig-ref-su","ig-ref-list"]}

Reena Kallat (rođ. 1973, New Delhi) umjetnica je čija je praksa crtanja, fotografije, skulpture i videa duboko konceptualna. Kallatino zanimanje za političke i društvene granice – i njihovo nasilno probijanje kroz zemlju, ljude i prirodu – odjekuje s neprestanim prisjećanjima podjele Indije koje je proživjela njezina obitelj. Kallat istražuje razne povijesti migracija, pljačku zajedničkih prirodnih resursa radi nacionalne dobiti i arhive nestalih ljudi. Figura hibrida snažan je motiv u njezinim djelima, kao i bodljikava žica koju izrađuje od različitih materijala i različitim tehnikama.

Za projekt, Kallat šalje poruku iz Mumbaija, tijekom trenutačne pandemije koronavirusa: "Ovdje u Mumbaiju bili smo u potpunoj karanteni više od tri mjeseca i tek se u posljednjih nekoliko dana pokušavamo djelomično otvoriti. S obzirom samo na gustoću ljudi, smanjivanje broja zaraženih pokazuje se iznimno zahtjevnim, a sve to dok  se pronalaze načini djelovanja u novoj normali. Kaže se da virus na sve nas utječe u istoj mjeri bez obzira na nacionalnost, ne diskriminirajući privilegirane i one manje povlaštene. Ipak, u Indiji su protekli mjeseci samo dodatno otkrili inherentne nejednakosti. Suočili smo se s velikom humanitarnom krizom, jer su najteže pogođeni radnici na dnevnicama i migrantsko stanovništvo. Od podjele Indije 1947. nismo svjedočili takvim masovnim migracijama gdje ljudi kreću na naporna putovanja pješice bez pristupa hrani ili skloništu.

Osobno govoreći, vrijeme izolacije uzimam kao vrijeme za razmišljanje, u čemu povremeno uživam. Obično je to samostalni izbor za izoliranje od vanjske buke i fokusiranje, preusmjeravanje energije ka novom projektu. Za one od nas koji imamo sigurnost stanovanja u udobnosti svojih domova, ova nam je faza omogućila vrijeme da zastanemo, napravimo pauzu i razmislimo o onome što je važno ne samo umjetnosti, već i našem životu općenito. U vrijeme kada količina kritičnih resursa postaje sve manja, a slobode smanjuju naše vrijednosti, naša su uvjerenja na testu. Zaokupljenost radom kroz ovo razdoblje i zadržavanje kontakta sa ljudima koji su mi najbliži, pomoglo mi je da ostanem u pozitivnom i produktivnom stanju uma.

Iako je virus totalno rekalibrirao naš međusobni odnos, ljudska potreba za povezivanjem ostaje. Možda smo fizički udaljeni, ali zbog tehnologije imamo priliku ostati povezani kroz različite digitalne platforme. Kako se udaljenosti urušavaju u virtualnom prostoru, to je možda potaknulo razgovore na duže relacije, dijaloge za stvaranje novih mreža. Danas, čak i dok zaoštravamo svoje nacionalne granice uslijed straha od virusa koji putuje kroz naša tijela, sve više prepoznajemo svoju međusobnu ovisnost jedni o drugima. Sve što utječe na neke od nas gotovo odmah utječe na sve nas.

Umjetnost je oduvijek bila kronika vremena, a danas to ne može biti drugačije. Gledajući unaprijed, osjećam da se situacija u Indiji razlikuje od nekih drugih zemalja, jer povijesno nismo imali mnogo javne infrastrukture za umjetnost. Pokušavajući popuniti jaz, umjetnici su sami uspostavili pokrete uzajamne podrške pomažući drugim umjetnicima da prođu kroz krizu. Suprotno tome, galerije su stvorile zajedničke platforme kako bi djelovale više suradnički. Ovo je vrijeme za inovativno razmišljanje i stvaranje baze podataka koja može podržati različite oblike kulturne prakse, bilo da se radi o književnosti, glazbi, kazalištnom ili likovnom pisanju jer bi se prostor za to mogao smanjiti. Oni od nas koji gotovo 25 godina radimo na tom području shvaćaju da je bilo trenutaka kada su se morale stvoriti mogućnosti. Niste mogli čekati da se nešto dogodi. Morali su se graditi novi putovi. Rekavši to, neophodno je stvoriti sigurnosnu mrežu, posebno za mlade i vrlo rane prakse koje su najugroženije i najosjetljivije. Ovo će razdoblje ostaviti neizbrisiv trag. U kratkom roku, kako nas pandemija tjera na fizičko distanciranje, možda će nam biti hitnije da napravimo nova virtualna iskustva koja mogu replicirati stvarnost. Mislim da možemo vidjeti transformaciju u temama kojima se umjetnici bave, ali što je još važnije, u strukturi i mogućnostima umjetnosti. Vrijeme je za preispitivanje naših načina života i rada što može dovesti do temeljnih pomaka u našoj mašti. "

Mumbai, 3. 7. 2020.


Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac pokrenuli su projekt Artists Respond. Osvrćući se na trenutačnu globalnu pandemiju, cilj projekta je virtualno predstaviti misli i stavove umjetnika neoavangardne umjetnosti, njihovu energiju i poruku koju imaju za sadašnji trenutak. Ovo je trenutak u kojem je svijet kakav znamo na čekanju i trenutak u kojem trebamo optimizam i solidarnost više nego ikad prije. Želimo da javnost primi kreativnu energiju ovih umjetnika – umjetnika koji su spremni ukazati na stanje stvari, koji su spremni reagirati umjetnošću i kreativnošću, kao što su to činili u svim teškim vremenima u prošlosti.

Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac pokrenuli su projekt Artists Respond. Osvrćući se na trenutačnu globalnu pandemiju, cilj projekta je virtualno predstaviti misli i stavove umjetnika neoavangardne umjetnosti, njihovu energiju i poruku koju imaju za sadašnji trenutak. [...]

Povezane vijesti