"ARTISTS RESPOND" PROJEKT: NANDA VIGO (Italija)

{"list":{"15645 ":"fi11212"},"css":["ig-ref","ig-ref-su","ig-ref-im","ig-gallery","ig-ref-list"]}

Nanda Vigo (rođ. 1936., Milano) umjetnica je i dizajnerica, radi na interdisciplinarnom pristupu umjetnosti, dizajna i arhitekture. Od 1959. bila je bliska s Luciom Fontanom i umjetnicima oko galerije Azimut u Milanu (Piero Manzoni, Enrico Castellani, Vincenzo Agnetti). Bila je u bliskom kontaktu s umjetnicima grupe Zero, koji su izlagali i njezina djela, te je bila kustosicom važne izložbe Zero avantgarde u Fontaninom milanskom studiju 1965. godine. Njezin noviji dizajn proizlazi su iz istraživanja svjetlosti i prostora, usredotočujući se na osjetilne impulse pomoću materijala kao što su staklo, ogledala i neonska svjetla.

Za projekt nam Nanda Vigo šalje video iz svog studija, u kojem sada provodi većinu svog vremena, i svoja razmišljanja o globalnoj situaciji: "Prije izolacije živjela sam između Milana i zapadne Afrike.

 Ako trebate postaviti šator, možda zato jer se sprema mala pješčana oluja, učinit ćete sve da izdržite noćne sate smrzavanja i potražit ćete udobnost tople vreće za spavanje i ćuturice čaja. Tako sam naučila graditi sebe kao otok. Otok koji bih mogla sagraditi u bilo kojem dijelu svijeta.

 Ovdje, u mom studiju, gdje živim i radim, nažalost nema afričkog svjetla, ali moram reći da su s prozora mog balkona prekrasni zalasci sunca, a blakon sam naravno ukrasila brojnim cvijećem. Hoću reći da s malo mašte, svatko može izgraditi svoj vlastiti 'maštokraj'.

Nanda Vigo, 05/20"

*Nanda Vigo preminula je 16. svibnja 2020., samo nekoliko dana što nam je poslala svoj doprinos projektu. 

Video su realizirali Marco Poma i © Archivio Nanda Vigo, Milano.


Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac pokrenuli su projekt Artists Respond. Osvrćući se na trenutačnu globalnu pandemiju, cilj projekta je virtualno predstaviti misli i stavove umjetnika neoavangardne umjetnosti, njihovu energiju i poruku koju imaju za sadašnji trenutak. Ovo je trenutak u kojem je svijet kakav znamo na čekanju i trenutak u kojem trebamo optimizam i solidarnost više nego ikad prije. Želimo da javnost primi kreativnu energiju ovih umjetnika – umjetnika koji su spremni ukazati na stanje stvari, koji su spremni reagirati umjetnošću i kreativnošću, kao što su to činili u svim teškim vremenima u prošlosti.

Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac pokrenuli su projekt Artists Respond. Osvrćući se na trenutačnu globalnu pandemiju, cilj projekta je virtualno predstaviti misli i stavove umjetnika neoavangardne umjetnosti, njihovu energiju i poruku koju imaju za sadašnji trenutak. [...]

Povezane vijesti