"ARTISTS RESPOND" PROJEKT: MIŠA SAVIĆ (Srbija)

{"list":{"16100 ":"fi11470"},"css":["ig-ref","ig-ref-su","ig-ref-im","ig-gallery","ig-ref-list"]}

Miroslav Miša Savić (rođ. 1954, Beograd) je skladatelj, izvođač i glazbeni pedagog. Od sredine 1970-ih bio je direktor glazbenih programa Studentskog kulturnog centra u Beogradu. Bio je član Ansambla za drugu novu muziku, također suosnivač avangardnih grupa skladatelja Opus 4, Disfilharmonija i Liebe und Arbeit. Grupa Opus 4 (Milimir Drašković, Miodrag Lazarov Pashu, Miroslav Savić i Vladimir Tošić) bila je posvećena multimedijalnom umjetničkom iskustvu u duhu minimalizma i fluksusa. Aktivan je bio od 1976. do 1982. godine. Savić je bio aktivni sudionik Europskog projekta minimalne glazbe. S više od stotinu djela napisanih za klasične instrumente, njegov rad uključuje i eksperimentalne izvedbene forme, minimalnu i elektroničku glazbu te interaktivne instalacije.

Miša Savić šalje nam za projekt fotografiju iz svog doma u Beogradu. Iako je bilo kratko razdoblje u kojem se činilo da se situacija s pandemijom kreće na bolje, sada je ponovo u porastu. Provodeći vrijeme kod kuće, iskoristio je situaciju da poboljša stanje u kući – očisti podrum i dimnjak. Kako se dimnjačari smatraju srećonošama, Savić nam svima šalje sreću u ovim trenutcima preko fotografije.

Beograd, 1. 7. 2020.Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac pokrenuli su projekt Artists Respond. Osvrćući se na trenutačnu globalnu pandemiju, cilj projekta je virtualno predstaviti misli i stavove umjetnika neoavangardne umjetnosti, njihovu energiju i poruku koju imaju za sadašnji trenutak. Ovo je trenutak u kojem je svijet kakav znamo na čekanju i trenutak u kojem trebamo optimizam i solidarnost više nego ikad prije. Želimo da javnost primi kreativnu energiju ovih umjetnika – umjetnika koji su spremni ukazati na stanje stvari, koji su spremni reagirati umjetnošću i kreativnošću, kao što su to činili u svim teškim vremenima u prošlosti.


Miša Savić bio je sudionik našeg projekta našeg projekta Umjetnik na odmoru 2019. godine. Projekt organizira Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac, s tvrtkom Valamar Riviera d.d. u čijim objektima umjetnici borave u Poreču.

Pogledajte više: Umjetnik na odmoru

Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac pokrenuli su projekt Artists Respond. Osvrćući se na trenutačnu globalnu pandemiju, cilj projekta je virtualno predstaviti misli i stavove umjetnika neoavangardne umjetnosti, njihovu energiju i poruku koju imaju za sadašnji trenutak. [...]

Povezane vijesti