"ARTISTS RESPOND" PROJEKT: MICHAIL GROBMAN (ex-SSSR/Izrael)

{"list":{"15514 ":"fi11175"},"css":["ig-ref","ig-ref-su","ig-ref-im","ig-gallery","ig-ref-list"]}

Michail Grobman (rođ. 1939., Moskva) umjetnik je i pjesnik. Šezdesetih godina 20. st. bio je aktivni član druge ruske avangarde. Emigrirao u Izrael 1971. g. Osnovao je grupu Leviathan i istoimeni umjetnički časopis 1975. g. Stvara u mediju kolaža, slika, stvara instalacije i objekte. Upotreba teksta vrlo je važna u Grobmanovoj umjetnosti, on piše minimalističke pjesme, i transformira stare korice knjiga s poetičnim tekstovima i likovima. 

Grobman trenutno živi i radi u Tel Avivu u Izraelu, zemlji koju značajno pogađa pandemija COVID-19. Za projekt šalje fotografiju iz svog svakodnevnog života, radi u svom atelijeru, i rad u kojem je predvidio virus pod nazivom "Svijet je umro".

Tel Aviv, 20. 4. 2020.

___________________

Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac pokrenuli su projekt Artists Respond. Osvrćući se na trenutačnu globalnu pandemiju, cilj projekta je virtualno predstaviti misli i stavove umjetnika neoavangardne umjetnosti, njihovu energiju i poruku koju imaju za sadašnji trenutak. Ovo je trenutak u kojem je svijet kakav znamo na čekanju i trenutak u kojem trebamo optimizam i solidarnost više nego ikad prije. Želimo da javnost primi kreativnu energiju ovih umjetnika – umjetnika koji su spremni ukazati na stanje stvari, koji su spremni reagirati umjetnošću i kreativnošću, kao što su to činili u svim teškim vremenima u prošlosti.

_____________________

Michail Grobman bio je sudionik našeg projekta Umjetnik na odmoru 2015. godine. Projekt organizira Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac, s tvrtkom Valamar Riviera d.d. u čijim objektima umjetnici borave u Poreču.

Pogledajte više: Umjetnik na odmoru

Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac pokrenuli su projekt Artists Respond. Osvrćući se na trenutačnu globalnu pandemiju, cilj projekta je virtualno predstaviti misli i stavove umjetnika neoavangardne umjetnosti, njihovu energiju i poruku koju imaju za sadašnji trenutak.

Povezane vijesti