"ARTISTS RESPOND" PROJEKT: LUDO MICH (Belgija)

{"list":{"15578 ":"fi11197"},"css":["ig-ref","ig-ref-su","ig-ref-im","ig-gallery","ig-ref-list"]}

Ludo Mich (rođ. 1945., Antwerpen) umjetnik je čiji je rad ima korijene u Fluxusu i uključuje mnoge medije: računalnu umjetnost, zvučne predstave, Fluxus evente, poeziju, slikarstvo, elektroničku glazbu, crtanje, kiparstvo, kazalište, prostorne instalacije i performanse na ulici. Godine 1978. počeo je raditi na holografiji, holografskom filmu i "holoizmu", uvodeći holografiju kao novi medij u umjetnosti. Najpoznatiji je po svojim filmovima iz 60-ih i 70-ih godina i slovi kao jedan od najboljih umjetnika belgijske underground kinematografije.

Za projekt nam Ludo Mich šalje dvije fotografije snimljene tijekom njegovog vremena u karanteni zbog koronavirusa. Kao što kaže: "Prva slika je sa zvonima. Bilo je to kad sam se pokušao zabavljati zvonima. Druga slika govori o traženju ideja u vremenima korone. Svjetlo je simbol onoga kad vam padne na pamet ideja."

Mich također šalje svoju akciju Vlaggentaal – akciju "semaforske signalizacije zastavama" izvedenu u praznome kazalištu.  Semaforska signalizacija zastavama je komunikacijski sustav iz 19. stoljeća koji se koristi u pomorstvu, jer je tada normalna komunikacija između brodova bila nemoguća. Akcija je izvedena pred praznim kazalištem. To je i danas relevantno jer nam nije dopušteno ići u kino ili kazalište.

Antwerpen, 10.5.2020


Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac pokrenuli su projekt Artists Respond. Osvrćući se na trenutačnu globalnu pandemiju, cilj projekta je virtualno predstaviti misli i stavove umjetnika neoavangardne umjetnosti, njihovu energiju i poruku koju imaju za sadašnji trenutak. Ovo je trenutak u kojem je svijet kakav znamo na čekanju i trenutak u kojem trebamo optimizam i solidarnost više nego ikad prije. Želimo da javnost primi kreativnu energiju ovih umjetnika – umjetnika koji su spremni ukazati na stanje stvari, koji su spremni reagirati umjetnošću i kreativnošću, kao što su to činili u svim teškim vremenima u prošlosti.


Ludo Mich je bio sudionik našeg projekta Umjetnik na odmoru 2017. godine. Projekt organizira Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac, s tvrtkom Valamar Riviera d.d. u čijim objektima umjetnici borave u Poreču.

Pogledajte više: Umjetnik na odmoru

Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac pokrenuli su projekt Artists Respond. Osvrćući se na trenutačnu globalnu pandemiju, cilj projekta je virtualno predstaviti misli i stavove umjetnika neoavangardne umjetnosti, njihovu energiju i poruku koju imaju za sadašnji trenutak. [...]

Povezane vijesti