"ARTISTS RESPOND" PROJEKT: LUCHEZAR BOYADJIEV (Bugarska)

{"list":{"15586 ":"fi11201"},"css":["ig-ref","ig-ref-su","ig-ref-im","ig-gallery","ig-ref-list"]}

Luchezar Boyadjiev (rođ. 1957, Sofija) umjetnik je čiji je rad kritička vizualna studija sadašnjosti, on proučava i mijenja odnose osobnog i javnog prostora, kapitalizma i demokracije, konzumerizma i održivijih načina života. U svojim se umjetničkim djelima osvrće na radikalnu promjenu načina života i ekonomskog sustava koja je započela raspadom socijalističkih društava. Boyadjiev stvara u tehnikama crteža i slika, fotografiji, instalacijama, videu i svojim, do danas poznatim vođenim turama/ performansima u raznim gradovima.

Boyadjiev nam šalje pismo za projekt, sa svojim uspomenama i porukom za ovo vrijeme: Početkom ranih osamdesetih živio sam u New Yorku, kada je naletio još jedan virus – toliko okrutan i smrtonosan da još uvijek, čak i sada, nemamo pravi način cijepljenja ili izlječenja ili načina da ga se u potpunosti riješimo. Epidemija AIDS-a ubijala je moje prijatelje svuda u NYC-u do sredine 1980-ih. Do 1986. godine u NYC-u sam tokom dana radio građevinske radove u studijima, a noću smo išli u diskoteke, plešući bez razmišljanja kao da je kraj svijeta. Smatrali smo da je "distancirana tjelesnost" (moj termin za to, ali rođen u to vrijeme kao praksa …) vjerojatno najbolja šansa koju smo imali da stignemo na drugu stranu… 

Nadam se da je jedna stvar koja će se promijeniti u bliskoj budućnosti, nakon što se (nadam se) koronavirus obuzda, jest nadvladavanje nostalgije za "neproživljenim" desetljećem osamdesetih godina… Moramo ga prevladati i naučiti lekciju. Moramo prestati samo plesati na one-hit pjesme iz 1980-ih i započeti nešto raditi da promijenimo svijet. Još uvijek plešemo, čak i milenijalci, na one melodije koje meni, podsvjesno, donose zimu očaja i žive na rubu nečeg zastrašujućeg i nepoznatog. Postoji nešto neriješeno u tom desetljeću i njegovoj glazbi. Moramo to staviti na počinak.

Na primjer, Cyndi Lauper je otprilike 1983-84 pjevala "Novac mijenja sve" [Money Changes Everything]. To je vrijeme rađanja neoliberalizma, a novac je uistinu promijenio sve na svijetu u sljedećim desetljećima (naravno, ne za sve nas u 99%, ali tko broji). Do sada, zapravo… Jer što je, ako ne novac, izazvalo sve promjene u svijetu u posljednjih 40 godina? Što ako ne globalna ekspanzija kapitala i zloupotreba okoliša, čovječanstva (i životinjskog carstva, prirodnog svijeta) dovela ovu krizu sada, i onu još iz 2008. godine, i onu ZAISTA VELIKU koja će nas pogoditi sigurno jedan dan – onaj za koji znamo da dolazi s puno više od 100% sigurnosti i koji će poprimiti oblik planetarne propasti; ona velika, koju mi odbijamo priznati, a kamoli rješavati…

Ljudi sada vole reći – "Virus mijenja sve" … To je poput mantre. Iskreno se nadam. Ali moramo djelovati, jer promjena se ne događa sama od sebe, zar ne?

Dakle, dragi prijatelji iz Hrvatske – budite na sigurnom, perite ruke, nosite maske i pijte … – ma što god voljeli piti s prijateljima u svijetu prije izolacije! 

Danas, posebno za vas, sastavio sam ovaj vizualni kolaž dviju mojih najnovijih fotografija. Želio bih vam pokazati kako njezin izumitelj prakticira "distanciranu tjelesnost".

Dakle, budite mirni i molim vas, vježbajte "distanciranu tjelesnost" – djeluje, uostalom, još uvijek sam živ!

Vidimo se s druge strane!

Toliko treba učiniti i osigurati da se sve promijeni!

Luchezar Boyadjiev

Sofija, 5. 5. 2020.


Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac pokrenuli su projekt Artists Respond. Osvrćući se na trenutačnu globalnu pandemiju, cilj projekta je virtualno predstaviti misli i stavove umjetnika neoavangardne umjetnosti, njihovu energiju i poruku koju imaju za sadašnji trenutak. Ovo je trenutak u kojem je svijet kakav znamo na čekanju i trenutak u kojem trebamo optimizam i solidarnost više nego ikad prije. Želimo da javnost primi kreativnu energiju ovih umjetnika – umjetnika koji su spremni ukazati na stanje stvari, koji su spremni reagirati umjetnošću i kreativnošću, kao što su to činili u svim teškim vremenima u prošlosti.

Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac pokrenuli su projekt Artists Respond. Osvrćući se na trenutačnu globalnu pandemiju, cilj projekta je virtualno predstaviti misli i stavove umjetnika neoavangardne umjetnosti, njihovu energiju i poruku koju imaju za sadašnji trenutak. [...]

Povezane vijesti