"ARTISTS RESPOND" PROJEKT: ERIC ANDERSEN (Belgija/Danska)

Eric Andersen (rođ. 1940., Antwerpen) povezan je s Fluxus pokretom od samog početka, sudjelujući u drugoj Fluxus manifestaciji, festivalu koji se održao u Crkvi Nikolaj u Kopenhagenu i pridonijevši The Rollu, prvoj Fluxus publikaciji. Za Andersena, jednog od pionira intermedijske umjetnosti, umjetnost je neprestano istraživanje ljudskog izraza, jer sve je na svijetu sklono promjenama i stvaranju novih kombinacija. Andersen istražuje otvorenu interakciju između izvođača i publike, geografski prostor, stvara djela koja se samo mijenjaju, a bio je aktivan i u mail artu. Putovao je srednjom i istočnom Europom 1964. godine i lokalnim je umjetnicima i glazbenicima na mnogim mjestima dao prvi kontakt s Fluxusom.

Eric Andersen nam za projekt šalje svoj životni prostor i kako u njemu postaje postupno sve manje vidljim kako karantena traje. Također šalje svoj radni prostor – koji iako jasno poziva na zabavu i vrtnju oko stupova, sada je rezerviran samo za umjetnika. 

Eric Andersen donosi kompilaciju radova koji samostalno ili zajedno daju komentar o onome što nam u ovoj situaciji najviše treba. Andersen trenutno živi u Kopenhagenu u Danskoj, zemlji koja će prva u Europi ulažiti ograničenja donesena zbog koronavirusa, a koja je prije bila hvaljena zbog svog brzog djelovanja u ograničavanju kretanja prije nego što se infekcija virusom COVID-19 uspjela proširiti na čitavo stanovništvo.

1. Prostor za plakanje je doista prikladan. Ova kompilacija skladbi sadrži glazbu i zvukove koji stvaraju suze. 

2. Instalacija Prostor za plakanje. "Plakanje je jedino sredstvo ljudske komunikacije koje se ne može dekodirati i sa sigurnošću protumačiti. Možete promatrati osobu koja plače, ali nikad ne može utvrditi zašto bez dodatnih informacija. To bi mogla biti tuga, radost, bol, iscrpljenost, zadovoljstvo, olakšanje ili čestica prašine u oku.
Međutim, ako u svakoj suzi analizirate hormone i kristale, sa znanstvenom sigurnošću možete proglasiti konkretan razlog za to posebno plakanje." 

3. Performans Naslon za glavu govori o odmaranju glave i dodirivanju. Točno ono što nam je potrebno u sadašnjoj situaciji. 

4. Koncert ima naslov Nada i krštenje ognjem, a plesačica izvodi ulogu Pandore. 

Kopenhagen, 21. 4. 2020


Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac pokrenuli su projekt "Artists Respond". Osvrćući se na trenutačnu globalnu pandemiju, cilj projekta je virtualno predstaviti misli i stavove umjetnika neoavangardne umjetnosti, njihovu energiju i poruku koju imaju za sadašnji trenutak. Ovo je trenutak u kojem je svijet kakav znamo na čekanju i trenutak u kojem trebamo optimizam i solidarnost više nego ikad prije. Želimo da javnost primi kreativnu energiju ovih umjetnika – umjetnika koji su spremni ukazati na stanje stvari, koji su spremni reagirati umjetnošću i kreativnošću, kao što su to činili u svim teškim vremenima u prošlosti.


Eric Andersen bio je sudionik našeg projekta Umjetnik na odmoru 2013. godine. Projekt organizira Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac, s tvrtkom Valamar Riviera d.d. u čijim objektima umjetnici borave u Poreču.

Pogledajte više: Umjetnik na odmoru

Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac pokrenuli su projekt Artists Respond. Osvrćući se na trenutačnu globalnu pandemiju, cilj projekta je virtualno predstaviti misli i stavove umjetnika neoavangardne umjetnosti, njihovu energiju i poruku koju imaju za sadašnji trenutak. 

Povezane vijesti